Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Валентина ГОРЯЕВА. Epoch Times

ККП изиска от своите членове да не изповядват религии

В Китай официално са разрешени 5 религии – будизъм, конфуцианство, даоизъм, християнство и ислям.
В Китай официално са разрешени 5 религии – будизъм, конфуцианство, даоизъм, християнство и ислям. Снимка: panasia.ru

Високопоставен служител на Китайската комунистическа партия (ККП) направи изявление с остра критика на привързаността на кадри към определени религии, в отговор на многобройни искания да се премахне забраната за изповядване на религии от кадри на ККП, съобщиха китайските власти...


Списанието на Централния комитет на ККП, “Чю Ши” (Qiu Shi), публикува статия на заместник директора на Обединения фронт на ККП, Джу Уейчун (Zhu Weiqun), в която той критикува остро членовете на ККП, които имат наклонност към  религии. Според Джу такава наклонност ще повлияе на безпристрастното отношение на кадрите към различните религиозни и други групи в Китай.

Високопоставеният чиновник е уверен също така, че ако членовете на партията започнат открито да изповядват религия, това ще наруши единството в редовете на партията, което ще се отрази върху благополучието на китайските граждани и в крайна сметка може да предизвика сепаратистки настроения.

Критиката на Джу е по повод растящата склонност на лидери и членове на ККП да посещават религиозни церемонии, а дори и да строят храмове. Освен това,  напоследък все повече комунистически кадри настояват да се премахне забраната за тях да изповядват религии.  Още повече когато тази забрана е в противоречие с Конституцията на Китай. Встъпването в редовете на партията, според Конституцията, дава правото да „не се изповядва религия”, но не забранява изповядването на такава.

Официално в Китай са разрешени 5 религии – будизъм, конфуцианство, даоизъм, християнство и ислям. Въпреки това, в действителност на преследване са подложени представителите на всички религии, освен когато са подчинени на ККП и посещават нейните  политически занятия.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!