Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Luo Ya (Epoch Times)

След 10 години в СТО бъдещето на Китай не е светло

Десет години след като Китай се присъедини към СТО, експерти твърдят, че меденият месец е свършил и че очакват повече конфликти между Китай и другите членове на организацията.
Десет години след като Китай се присъедини към СТО, експерти твърдят, че меденият месец е свършил и че очакват повече конфликти между Китай и другите членове на организацията. (Peter Parks/AFP/Getty Images)

В Китай присъединяването на страната към Световната търговска организация (СТО) не е изтъквано като нищо друго, освен "светло", но в САЩ и другаде по света оценките се различават значително.

Например в началото на месеца китайската държавна медия Шинхуа (Xinhua) съобщи, че Китай е изпълнил всичките си обещания, дадени при влизането в СТО, до 2010 година. Но Службата на търговските представители на САЩ (USTR) публикува доклад, в който ясно се посочва, че Китай не спазва напълно основните принципи на СТО, и че през последните 5 години китайските лидери са се върнали ​​назад по отношение на пазарната реформа.

У Фан (Wu Fan), коментатор на базираната в Ню Йорк телевизия New Tang Dynasty, заяви в интервю, че "Китай отвори вратите си след присъединяването си към СТО, но инвестициите, направени от чужди държави, са имали огромно отрицателно въздействие по отношение на околната среда, населението, качеството на водата, въздуха и земята. Ситуацията бързо се влоши през последните 10 години ", каза той.

"Всичко, което не може да бъде безопасно и законно произведено другаде, е прехвърлено в Китай. Това направи страната огромно сметище за боклук и фабрика за преработка", добави той.

У Фан отбеляза, че разликата в доходите на богатите и бедните е разширена значително в курса на времето от присъединяването на Китай към СТО: заможни бизнеси, свързани с китайската комунистическа партия (ККП), и държавни предприятия процъфтяват, докато увеличението на средния доход е по-ниско от увеличението на БВП.

Когато Китай се присъедини към СТО на 11 декември 2001 г. (след като се опитва в продължение на 15 години), широко се смяташе, че пазарната икономика не е установена в Китай, че има нужда да се отворят пазарите за чуждестранни инвестиции и търговия и да се създаде и насърчава свободна и лоялна конкуренция в Китай.

Но нещата не са станали по план според Чен Джифей (Chen Zhifei), базиран в Ню Йорк икономист от градския университет на Ню Йорк. По думите му ползите от присъединяването на Китай към СТО през последните 10 години намаляват, докато проблемите стават все по-изразени. Това е най-очевидно при засилването на държавния капитализъм от страна на ККП, което включва масови банкови заеми, които често не се погасяват, трансфери на земя, както и безброй други субсидии. За чуждестранните фирми няма никакъв начин да се конкурират с тях.

"Меденият месец за Китай и СТО приключи. В следващите 10 години Китай ще бъде поставян под съмнение от други страни и от членовете на СТО, и се очакват повече конфликти", каза той.

По-специално, Китай ще премине от "не-пазарна икономика" към "пазарна икономика" през 2016 г., според подписаното със СТО през 2011 г. споразумение. Ако сегашното поведение на страната продължи, нещата ще стават по-трудни за ККП, тъй като другите страни ревизират търговското си поведение на базата на пазарните норми.

В неотдавнашна реч по въпроса лидерът на комунистическата партия Ху Дзинтао (Hu Jintao) заяви, че Китай е повлиял силно върху световното икономическо развитие, с взаимна полза и политика "печеля-печелиш". Той посочи, че търговският обем на Китай е достигнал второ място в световен мащаб, а обемът на износа е скочил на първо място, което по думите му е създало отлична заетост и инвестиционни възможности за търговските партньори.

Както са казали няколко наблюдатели, включително Ченг Йонгмяо (Cheng Yongmiao), добре известен експерт по китайската конституция, напредъкът на износа на Китай идва от валутните манипулации, лошите стандарти за човешки права и следващите от тях ниски заплати.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!