Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Gao Zitan & Gary Pansey (Epoch Times)

Китай: Манипулации с акции засилват инвестиционните рискове

 
Китайските пазари на ценни книжа са изправени пред най-големия търговски скандал до ден днешен. (Снимка от интернет)

Китайската комисия за регулиране на ценни книжа (CSRC) съобщи за случай на манипулиране на пазара, при който са отчетени незаконни печалби на стойност 67,2 милиона долара. За целта 552 акции са били обект на напомпване и дъмпинг.

Случаят е най-големият, разкрит до момента за финансовите пазари на Китай, и въвлича предполагаемите виновници в хитро закупуване на акции преди публичното пускане на фалшиви положителни новини.

Разпространената от CSRC информация показва, че от април 2007 г. до октомври 2009 г. Шуе Шуронг (Xue Shurong), Дженг Хонгджонг (Zheng Hongzhong) и други са използвали имената на 70 души, за да отворят измамно 112 капиталови сметки в 44 компании за ценни книжа.

След това използвали 148 различни сметки за ценни книжа и похарчили над 300 милиона долара, за да закупят предварително избрани акции.

В същото време Шуе и Дженг установили контакт с десет компании за ценни книжа, осем инвестиционни консултанти и 30 анализатори на ценни книжа чрез медийна компания. Те излъчвали телевизионни предавания, с които препоръчвали тези акции. За да привлекат инвеститори, излъчвали по девет телевизионни станции. Веднага след като препоръките били направени по телевизията, те бързо продали акциите, които купили по-рано за порядъчна печалба.

Използвайки тази схема, те продали 552 акции с обща стойност от близо девет милиарда долара и направили незаконна печалба от 67 милиона.

Длъжностно лице от CSRC заяви пред китайските медии, че случаят е уникален, защото в него участват огромни суми, безпрецедентен брой акции, препоръки по телевизията, които привлекли много инвеститори, и внимателно опериране чрез редовни фирми, което направило възможно случаят първоначално да убегне на следователите.

Според Ли Уен (Li Wen) (псевдоним), анализатор на China Merchants Securities, често има тръст, подкрепен от значителен капитал, който манипулира фондовата борса на Китай.

"От време на време, когато погледнем към данните за пазара, можем да видим как големите играчи го манипулират. Понякога, когато има важни положителни новини, продажбите рязко спадат. Но също така се случва пазарът да е много добре, когато няма никакви положителни новини", коментира Ли пред ​​Epoch Times.

От началото на тази година се наблюдава спад на фондовия пазар в Китай. От пика от 3070 пункта бе отчетен спад до близо 2300 пункта, което е спад с 25%.

Спадът може да бъде отдаден на кредитното свиване от страна на китайския режим и продължаващата корупция на фондовата борса - фактор, който е рай за държавните предприятия да събират пари от обществото, според Ляо Шиминг (Liao Shiming), икономически журналист, който в момента живее в САЩ.

Ляо посочи, че на фондовия пазар в Китай основите показатели на компанията не са от голямо значение. Това, на което търговците наистина разчитат, е вътрешната информация.

По думите на Ляо от управлението на бившия премиер Джу Ронгджи (Zhu Rongji) фондовата борса в Китай е рекламирана шумно като "платформа за реформа на държавните предприятия". Това помогнало на някои държавни предприятия, които били почти в несъстоятелност, да привлекат капитал. "Фондовата борса на Китай в действителност е място за държавните предприятия да изземват пари от обществото", казва той.

Ляо заяви, че е много трудно за индивидуални инвеститори да правят пари. Този факт бе потвърден от наскорошно онлайн проучване, проведено от Shanghai Securities News и stockstar.com. Според резултатите близо 90% от индивидуалните инвеститори са отчели загуби в първите три тримесечия на тази година.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!