Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Kan Zhong Guo

Внимание, продавачи: за участниците в търг за самолетоносач

 
"Varyag", първият военен самолетоносач на Китай
"Varyag", първият военен самолетоносач на Китай (Kan Zhong Guo)

Няколко китайски бизнесмени участваха в наддаването за изведения от експлоатация британски самолетоносач "HMS Ark Royal", което поражда известни притеснения.

Чуждестранни анализатори посочват, че първият военен самолетоносач на Китай "Varyag" първоначално e бил закупен за "търговска" употреба. Така безпокойството във Великобритания е разбираемо.

Сред 20-те кандидати за "HMS Ark Royal" най-малко трима са свързани с Китай. Председателят на HK Art Club, Филип Ли (Philip Li), предложи 2,8 милиона за кораба. Наскоро той заяви пред медиите, че преди три месеца е получил отговор по пощата от британските военноморски сили (ВМС), според който е спечелил търга.  Въпреки това, от тогава крайният срок е многократно отлаган.  През октомври 2011 г. Великобритания заяви, че крайният резултат може да бъде обявен преди края на тази година.

Цай Йонмей (Cai Yonmei), изпълнителен редактор на хонконгското списания Open, коментира: "Въпреки че са бизнесмени от чужбина, китайските търговци са финансирани от Китайската комунистическа партия (ККП).  ККП изисква тези търговци да правят неща “на първа линия".  Това е обичайно.  Много е възможно Великобритания да има някои съмнения относно тази сделка.  Дори и аз имам.  Вярвам, че има 90% вероятност ККП да стои зад това."

"HMS Ark Royal" е с водоизместимост от 20 хил. тона.  Посочен е като лек превозвач на въздухоплавателни средства, който функционира от 1985 г. до януари тази година.  Той е използван по време на войната в Персийския залив и е известен като "Майката на Кралските военноморски сили".  Самолетоносачът "Varyag", реновиран в Китай, е с водоизместимост 60 хил. тона и е много по-голям плавателен съд. 

През 1998 г. председателят на хонконгската правна група Чонг (HK Chong Law Group), Шу Зенгпинг (Xu Zengping), наддава за самолетоносача на бившия Съветски съюз "Varyag".  Той е заявил, че ще го преобразува в съоръжение за морски туризъм в Шанхай, и по този начин спечелва търга за 20 млн. долара.  През 2002 г. "Varyag" пристига в Далиан (Dalian) и е модифициран от военните. Накрая, през август 2011 г. той прави своя пробен пуск.  

Коментаторът на телевизия New Tang Dynasty Уей Джао (Wei Zhao) изрази мнение, че изграждането на един самолетоносач е постепенен процес. Той се нуждае от основни и високо ниво технологии, с които ККП има оскъден опит.  ККП срещна много трудности при обновяването на "Varyag". "Може да е имало някакви проблеми с този голям кораб.  Ето защо ККП иска да придобие някои по-малки кораби, за да се научи и да придобие знания от тях", коментира Уей Джао.  

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!