Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Matthew Robertson (Epoch Times)

Гао Джишенг с тригодишна затворническа присъда

Изтъкнатият китайски адвокат по човешките права Гао Джишенг (Gao Zhisheng), непрестанно задържан от китайските сили за сигурност от края на 2006 г., официално бе осъден на три години затвор.

Новината, оповестена от „устата“ на комунистическата партия, новинарска агенция Xinhua, е рядко признание за съществуването на Гао от страна на властите, които многократно отказват да отговорят на протестния хор от международната общност относно отношението и местонахождението на придобилия известност адвокат.

Адвокат Гао Джишенг със семейството си преди ареста му през 2006 г. (Epoch Times)
Адвокат Гао Джишенг със семейството си преди ареста му през 2006 г. (Epoch Times)

Тригодишната присъда бе официално обявена на 22 декември 2006 г. за „подривна дейност“, след като Гао написа поредица писма до висши партийни лидери, призовавайки за спиране на преследването срещу духовната група Фалун Гонг. Тези писма са предшествани от кариера, преминала в защитаването на маргинализирани групи, пострадали от китайските власти.

Присъдата бе отложена за 5-годишен пробационен период и тези пет години изтичат следващия месец.

Сега режимът намира начин да прикрие продължаващото си преследване срещу Гао зад легална фасада, според Маран Търнър, изпълнителен директор на „Freedom Now“ – организация с идеална цел, работеща за освобождаването на политически затворници.

Търнър посочи, че това е като начин за режима да обяви, че Гао е жив, докато го държат под арест.

Наскорошното изявление на Xinhua гласи, че Гао е нарушил условията на пробацията си и ще излежи първоначалната си присъда. Не става ясно обаче кои условия е нарушил и как изобщо е могъл да го направи.

Боб Фу, изпълнителен директор на ChinaAid, който управлява уебсайта FreeGao.com, определи решението като „напълно неприемливо и смехотворно“ предвид факта, че Гао е държан от китайските сили за сигурност през по-голямата част от тези 5 години „пробация“.

Той добави, че решението „не е нищо повече от преследване срещу смел адвокат на човешките права, който вече е преживял твърде много изтезания и тормоз. По думите му международната общност и президентът Обама би трябвало да настояват за незабавното освобождаване на Гао и ясно да заявят, че това ужасно решение няма да донесе на Китай международно уважение.

Адвокат Гао е под почти непрекъснат арест от китайските сили за сигурност от февруари 2009 г. и посещения са отказвани многократно на семейството му. Китайските власти не разкриват местонахождението му. Преди това, от присъдата му през декември 2006 г. той е често арестуван и държан в неизвестност месеци наред, преди да бъде освободен за кратко, само за да бъде отново похитен.

В мемоара си „Един по-справедлив Китай“ („A China More Just“) от 2006 г. Гао посочва, че комунистическата партия използва „най-свирепите, най-неморалните  и най-нелегални средства, за да изтезава нашите майки, съпруги, деца, братя и сестри“, след като прекарва няколко месеца в разследване на техниките за изтезание, използвани от комунистическата партия срещу последователи на Фалун Гонг.

Самият Гао се оказва потърпевш на подобни изтезания, след като заявява позицията си открито. На един етап от задържането му през 2008 г. в очите му са опирани запалени цигари, а в гениталиите му са вкарвани клечки за зъби по време на 54-дневни изтезания, за което той пише в есето си „Тъмна нощ, тъмна качулка и отвличане от тъмната мафия“.

Той обявява оттеглянето си от Китайската комунистическа партия през 2005 г., като я нарича „нечовешка, несправедлива и зла“. По думите му отказването му от партията е било „най-славният ден“ в живота му.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!