Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля ИВАНОВ (Epoch Times)

Репресивната политика на Китай срещу Фалун Гонг разрушава семейства

Една от многобройните трагични истории за семейства на практикуващи духовната практика Фалун Гонг (Фалун Дафа) се случи и в североизточен Китай. За 12 години брак, съпрузи са били заедно само година и половина...


Последователите на Фалун Гонг – Дон Пен, работник от завод за производство на торове, и Юй Бо, негова съпруга - са жители на град Джаодонг, провинция Хейлундзян. Те са се оженили през есента на 1998 година.  Година по-късно комунистическият режим на Китай започва широкомащабна кампания за преследване на Фалун Гонг.

Съпрузите Дон Пен и Юй Бо
Съпрузите Дон Пен и Юй Бо. Снимка: minghui.org

Съпрузите заминали за Пекин, за да защитят пред правителството правото си на свобода на убежденията. Там те били задържани от полицията и върнати обратно в Джаодонг, където били арестувани в местния полицейски участък. По същото време Юй била бременна в третия месец.

Полицията ги държала в участъка повече от четири месеца и ги освободила чак когато получила подкуп от близките им. Когато Юй се прибрала в дома си, тя била в напреднала бременност в 7-мия месец.

След като се родило детето й, преди още да навърши годинка тя била осъдена на 9 години затвор за практикуването на Фалун Гонг, с което тя продължила да се занимава въпреки многобройните заплахи от сътрудниците на органите за безопасност. Тя била откарана в женския затвор на провинция Хейлундзян.

През февруари 2000 година, Дон отново заминал за Пекин с призив към правителството за защита правата на последователите на Фалун Гонг. Там той отново бил заловен от полицията и с конвой върнат обратно, и затворен в полицейския участък.

На местната полиция е заповядано да не допуска в столицата протести от районите за които отговаря, особено що с отнася до последователите на Фалун Гонг. За всеки такъв случай централните власти прилагат различни форми на наказания. Затова този път Дон бил жестоко пребит в участъка, като белези от този побой той носи и до днес. Но въпреки това, местните полицаи казали на роднините му, че раните не са от тях, а от колегите им в Пекин.

През юни 2001 година, Дон бил изпратен за две години в изправителния лагер Суйхуа. До тогава в продължение на година и четири месеца той се намирал под стража в полицейския участък, което напълно нарушава закона указващ срока на задържане.

Скоро след като бил освободен от лагера, Дон отново бил арестуван, този път от дома на друг последовател на Фалун Гонг, Джан Джиго, в село Учан, където провеждали съвместни занятия. Той бил отведен в полицейски отдел номер 7 в град Суйхъ.

Там Дон бил разпитван цяла нощ и принуждаван да подпише „разкаятелно писмо” и писмо за отказване от духовните си убеждения. Тъй като разпитът не довел до желания резултат, той бил завързан за железен стол в продължение на три дни и две нощи, и периодично бит и заливан с ледена вода.

След три месеца арест в полицейския участък, Дон бил осъден на девет години лишаване от свобода и изпратен в затвор Суйхулан.

В затвора продължили да прилагат върху него многобройни методи на физически и психически тормоз, за да може успешно да премине през програмата за „идеологическо преобразуване” и да подпише необходимите писма за гаранция и „писмено разкаяние”.

През октомври 2003 година началникът на четвърта бригада, в която се намирал Дон, го отвел при друг „специалист по преобразуванието”, на име Сюн Дзюан, и казал, че не може да направи нищо повече, освен да убие Дон.

През всичките тези години детето било възпитавано от баба си и дядо си. Едва през май тази година синът им Тян Юй, който е вече почти на 12 години, успял да се види с родителите си, след дългогодишното им отсъствие.

Но щастието на събралото се семейство не продължило дълго. След дългогодишното лишаване от свобода, физическото и психическо здраве на майката били силно разклатени. Месец след освобождаването й тя починала едва на 39 години.

По данни на Информационния Център на Фалун Дафа, за 12-те години преследване в континентален Китай в резултат на репресии са загинали повече от 3 000 последователи на Фалун Гонг, а стотици хиляди са хвърлени в затвори и изправителни лагери.

Духовната практика Фалун Гонг (Фалун Дафа) набира голяма популярност в Китай през 90-те години. Много скоро управляващият в страната режим открил, че броят на последователите на това движение превъзхожда броя на членовете на комунистическата партия, при това популярността на Фалун Гонг продължавала да расте. Затова, през 1999 година Фалун Гонг е обявен за незаконен в Китай. Репресиите и преследванията на Фалун Гонг в Китай продължават и до сега, съпроводени от арести, затвори и изтезания, които в някои случай водят и до смърт.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!