Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Kan Zhong Guo

Почтеността на човек говори вместо него

(Web снимка) Kan Zhong Guo

Тази пословица е от биографията на генерал Ли (Li) от Шиджи (Shiji). Тя гласи, "Генерал Ли не беше добър в приказките, но когато почина, хората навсякъде го оплакваха, заради неговата лоялност и честност към хората. Почтеността на човек говори вместо него"...


Тези думи се отнасят за Ли Гуанг (Li Guang), добре познат генерал от династията Шихан (Xihan). Бидейки мъдър и смел, генерал Ли е допринесъл изключително много за защитата на родината си от вражески нашествия.

В допълнение към уменията си в бойните изкуства, той също бил добре известен с грижата си за своите войници. Един ден, когато войската ходела в студеното време, генерал Ли видял, че краката на един войник били наранени и той ходил с голяма трудност. Генерал Ли слязал от коня си и докато утешавал войника му казал да се качи на коня му и да язди, вместо да ходи. Всички войници видели случилото се останали много впечетлени. След това, когато войската спряла за почивка, се оказало, че има ограничено количество храна. Генерал Ли дал собствения си дял от храната на ранения войник и спал с празен стомах същата нощ.

С демонстрирането на подобно съчувствие и грижовност, Ли спечелил доверието на войниците си. Въпреки че генерал Ли не говорил за това, войниците били впечетлени от него и по този начин се борили храбро срещу враговете си. Когато се разбрало, че е починал, всички войници и дори цивилни граждани не могли да сдържат сълзите си. Ши Мачян (Shi Maqian) записал тази история от Шиджи във възхвала на генерал Ли.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!