Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Jane Lin & Alex Wu (Epoch Times)

Китай: Дълговата криза на местните власти

 
Небостъргачите във финансовия квартал на Шанхай. Хонконгският професор Лари Ланг заяви в реч при закрити врати, че всички нива на управление в Шанхай са фалирали.
Небостъргачите във финансовия квартал на Шанхай. Хонконгският професор Лари Ланг заяви в реч при закрити врати, че всички нива на управление в Шанхай са фалирали. (Philippe Lopez/AFP/Getty Images)

Когато хонконгският професор по икономика Лари Ланг Хсиен Пинг (Larry Lang Hsien Ping) изнесе реч при затворени врати в Шенянг (Shenyang), Китай, той прогнозира, че Китай скоро ще изпита "икономическо цунами" в голямата си част заради повишаващите се дългове на местните власти.

Ползата от облигациите, издадени наскоро от местните власти в Китай, помага да се илюстрира тезата на Ланг, че "всяка провинция на Китай е Гърция" - в несъстоятелност, без лесен начин за постигане на платежоспособност.

Размерът на дълга, натрупан от местните власти на Китай, не може да бъде точно изчислен от официалните данни, които са общоизвестно ненадеждни. Според данните, публикувани от Сметната палата на Китай, дългът на местните власти на страната е достигнал 10.7 трилиона юана (2.5 трилиона лева) до края на 2010 г.

Ланг твърди, че реалният дълг е около 36 трилиона юана (8.43 трилиона лева). Неговата цифра включва 19.5 трилиона юана от оценка на Moody’s плюс 16 трилиона юана, взети назаем от държавни предприятия. Общият брутен вътрешен продукт на Китай е 40 трилиона юана (9.36 трилиона лева).

Облигации от местните власти

В усилията си за решаване на дълговата криза на местните власти, за първи път от 17 години Държавният съвет на Китай одобри пилотна програма, която да позволи четири местни правителства директно да продават облигации. Шанхай бе първият, който издаде 7.1 млрд. юана (1.66 млрд. лева) в облигации на 15 ноември, следван от провинция Гуангдонг (Guangdong), провинция Джеджянг (Zhejiang) и град Шенджен (Shenzhen). Но печалбата от облигациите на всички четири власти еизключително ниска, дори под настоящото равнище на централните държавни облигации.

На повърхността, продажба на нови облигации бе посрещната с повишено търсене. Но някои анализатори коментираха, че зад "изкривеното" равнище на доходност на облигациите са "ненормалните" отношения между властта и пазара, който вървят срещу пазарния механизъм.

Китайският икономист д-р Ма Хонгман (Ма Hongman) казва в статия, публикувана в Yangcheng Evening News, че по-ниската печалба от облигациите се дължи на одобрението за директно кредитиране от централното правителство.

"Банките, които гарантират облигациите, по-скоро биха загубили малко, за да помогнат на местните власти да намалят своите разходи по заемите сега, с надеждата за привличане на големи депозити от тях в бъдеще, което означава добри печалби като цяло", отчита Hong Kong’s Economic Journal, цитиран от Voice of America.

"Този вид административна мярка може да помогне за изтласкване на продажбите на облигации в началото, но в дългосрочен план няма да реши кризата с дълга на местните правителства", отбеляза пекинското списание Caijing. 

Нарушение на договора


Преди пилотния проект местни правителства в Китай набираха средства за изграждане на инфраструктура най-вече от продажба на облигации от градски строителни инвестиции.

В четиричасовата си реч Ланг посочи, че въз основа на разследване, проведено от неговия изследователски екип, местните правителства са продали 483 облигации от градски строителни инвестиции, от които 33% са имали отрицателни парични потоци.

Ланг даде за пример един от "добрите" квартали в Шанхай. Мингханг (Minghang) имал отношение на дълга от 46% и дълг от 15 млрд. юана (3.51 млрд. лева), с един милиард юана (234 млн. лева) годишни лихвени плащания. Отношението на дълга на друга област, Хонгкоу (Hongkou), възлиза на 190%, с отрицателен паричен поток от 200%.

В действителност всички нива на управление в Шанхай са фалирали, коментира Ланг.

Партийният секретар на областната администрация на град Дженгджоу (Zhengzhou) в провинция Хенан (Henan) е бивш студент на Ланг. Според Ланг той заявил, че не може да си позволи да плаща заплати на персонала в края на годината и не може да направи нищо, освен да продължава да лъже хората и да чака да бъде прехвърлен на нова длъжност през следващата година.

Застой на търгуването


Дълговата криза започна на 26 април, когато Юннан (Yunnan) стана първата провинция, нарушила договор за облигации от градско строителство. Същото направиха и провинциите Сичуан (Sichuan), Гуангдонг (Guangdong), Ляонинг (Liaoning), Джилин (Jilin), Хейлонгджянг (Heilongjiang), Джянгсу (Jiangsu), Джежянг (Zhejiang) и други. Като последствие търговията с облигации от градски строителни инвестиции спира почти напълно в Китай от 8 юли, посочи Ланг.

Тъй като дълговите ангажименти са неясни, новите облигации на местните власти вероятно ще поемат същия курс.

Лиу Лиганг (Liu Ligang), ръководител на Greater China Economics при банковата група ANZ, отбелязва в статия в китайското издание на Financial Times, че новият лидер на местната власт често не желае да се погрижи за дълговете, оставени от неговите предшественици. Вместо това има тенденция за набиране на средства за осъществяването на "големи" проекти, като по този начин се натрупват повече дългове.

Докато няма подходяща финансова регулация за контрол на излишните разходи, местните власти пак е възможно да фалират поради натрупване на дългове, каза Лиу.

Джоу Ишинг (Zhou Yixing), журналист за cnhubei.com, уеб порталът на Hubei Daily News, пише, че ако същият модел на натрупване на дългове продължи, продажбата на облигации от местните власти е само "заемане на нов дълг, за да се изплати старият" и дори може да доведе до по-големи дългове.

Според Ланг е станало невъзможно да се разреши проблемът с дълговете на местните правителства на китайския режим и "позволяването на местните власти да продават облигации пряко е като пиене на отрова за утоляване на жаждата."

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!