Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Fang Xiao (Epoch Times)

Китайски професор в изгнание насърчава движението за отказване от ККП

Д-р Уанг Хенггенг (Wang Henggeng), бивш професор по математика в Южнокитайския педагогически университет, който преди време бил затворен в психиатрична клиника за писане на политически коментари. Той заявява, че разпадането на Китайската комунистическа партия е неизбежно.
Д-р Уанг Хенггенг (Wang Henggeng), бивш професор по математика в Южнокитайския педагогически университет, който преди време бил затворен в психиатрична клиника за писане на политически коментари. Той заявява, че разпадането на Китайската комунистическа партия е неизбежно. (Courtesy of Wang Henggeng)

Китайски професор по математика, който преди време е бил затворен в психиатрична клиника за писане на политически коментари, заявява, че е спрял да се надява за политически реформи в Китай, и призовава китайците навсякъде по света да се противопостави на тиранията на Китайската комунистическа партия (ККП) и да я дезинтегрират...


Професор Уанг Хенггенг (Wang Henggeng) е роден през 1971 година. Той се дипломира с докторска степен по математика през 1998 г. в университета в Джеджянг (Zhejiang) - един от водещите университети в Китай. Назначен е на факултативна позиция в Южнокитайския педагогически университет в Гуангджоу (Guangzhou) през юли 1998. Поради откровеността му по политически и социални въпроси, професор Уанг преминава през много тормоз и преследване в ръцете на китайски длъжностни лица и в крайна сметка емигрира в Австралия по-рано тази година.

В средата на ноември, в навечерието на 7-годишнината от публикуването на "Девет коментара за комунистическата партия", редакторска серия от статии, публикувана от Epoch Times, професор Уанг разговаря с Epoch Times в ексклузивно интервю.

Той сподели, че през 2005 г. на 34-годишна възраст започнал да разсъждава усилено относно социалната ситуация в Китай. Той каза, че в малкия му роден град има 13 химически завода. Много бебета са родени с вродени дефекти. Полетата с ориз и просо са заразени, а зеленчуците също не виреят добре. Това предизвиква бунт през април 2005 г., в който участват около десет хиляди души. Хората повредили много автомобили, били ранени много правителствени служители, включително местния шеф на полицията, чийто мускул на крака бил срязан.

По това време професор Уанг започнал да се тревожи за безопасността на храните и за корупцията. Когато изнасял лекции пред студентите, той разговарял с тях за проблемите с корупцията в Китай. Също написал статия, озаглавена "Културата и нейната връзка с корупцията и борбата с корупцията", която придобила широка популярност.

Китайските власти започнали да го шпионират и да изнудват семейството му за пари. Съпругата му, която учила в Китайския университет в Хонг Конг, била също така подложена на силен натиск. През 2007 г. под ръководството на цивилни полицаи семейството му било "подмамено" да му се направят изследвания в психиатрична болница.

"ККП използва много начини за преследване на хората. Един от тях е да ги заключи в психиатрични клиники. Този метод е използван при преследването на Фалун Гонг практикуващите, както и при учените и пенсионираните военни кадри, които искат да защитават своите граждански права", каза професор Уанг.

На неговия етаж бил затворен и друг пациент - декана на колеж по градско строителство.
В началото на 2008 г., след освобождаването му от психиатричната болница, масивна ледена буря удря Китай, причинявайки прекъсване на електроснабдяването на много места заради срутване на стълбове. Професор Уанг открил, че причината за срутването на стълбове под тежестта на леда е твърде тънкия метал, използван за изграждането им.

По подобен начин лошо строителство стана причина за смъртта на толкова много ученици по време на земетресението в Сичуан (Sichuan) на 12 май 2008 г., когато техните училища се срутиха при трусовете.

"2008 г. беше година на ужасни бедствия за китайския народ - сред тях бе и скандала с токсичното мляко на прах. За да се увери, че олимпийските игри ще протекат гладко, ККП покри всички тези факти - снежната буря, земетресението, както и токсичното мляко. Почувствах се толкова зле ", каза професор Уанг.

По това време той започва да разговаря отново със студентите си по време на занятия и в училищния автобус относно политически и социални проблеми. "Говорих много за политика, за финансовата криза, за проблема с финансовите облигации - как китайското правителство безмилостно ограбва парите на хората и ги изнася в чужбина, както и за това как корумпираните длъжностни лица бягат извън страната с парите, които са взели."

Тогава той се надявал единствено на политически реформи. "Някой трябваше да настоява за това, но беше много трудно да се направи", сподели той, допълвайки, че по това време не е бил запознат с истинската природа на ККП.

Заради дръзките си речи той привлича вниманието на други професори в университета. Те го докладвали, за да защитят собствените си постове, или да подсигурят субсидиите за изследванията си.

"След множество инциденти почувствах студенината на китайския народ, както и осъзнах истинската същност на тоталитарния режим на ККП. Най-накрая разбрах, че ККП няма да се промени. Те са оркестрирали политически движения откакто са на власт, включително Големия глад, в който измират милиони. Подобно нещо не може да бъде разрешено с реформи", каза професор Уанг.

"Днес в Китай навсякъде има отровена храна и замърсена околната среда. Всички днешни бедствия са сравними с глада в Китай по време на Големия скок напред и ефекта е дори по-лош. Замърсяването на земята ще се отрази на много поколения напред." Освен това не може да се има доверие на номерата на ККП, каза професор Уанг. "Ако медиите на ККП съобщават, че 30% от земята в Китай е замърсена, тогава най-вероятно процентът е два пъти по-голям, тъй като съобщенията на ККП са пълни с лъжи и единствено обрисуват нейния хармоничен образ."

Професор Уанг каза, че токсичния скандал с млякото на прах от 2008 г. го смутил най-много. Той не можел да стои мълчаливо и написал статия в блог, озаглавена "Коментари относно културата и нейните основни характеристики". Тази статия набра широка популярност и това предизвика паника и омраза в ККП, каза той. Той отново бил поставен под наблюдение като бил следен навсякъде, а също така бил и заплашван.
По-късно заболява от рак. Семейството му било под огромен натиск, което довело до развод със съпругата му.

През 2009 г. се връща обратно в Хангджоу (Hangzhou). Дори и по време на лечението си от рак, властите все още не го оставяли на мира, каза той. Бил под наблюдение дори когато посетил Китайската академия на науките по някакъв академичен въпрос. Властите проверявали дали не осъществява контакт с Фалун Гонг и дали е посещавал задгранични уебсайтове, когато си сменял работата.

Поради неспособността да води нормален живот в подобна среда, той решава да избяга в Австралия през януари 2011. Споделя, че старите му съученици не се осмеляват да поддържат контакт с него, но той не съжалява за това, което е направил. Въпреки че сега живее в свободна държава, той твърди, че все още е под наблюдение от задграничните шпиони на Китай.

"След приключване на този телефонен разговор с вас, китайските шпиони ще разберат за него веднага", каза той.

Професор Уанг сподели, че в сферата му на влияние в Китай е главно преподаватели в университети и студенти, всеки от които осъжда ККП. След земетресението в Сичуан много обикновени хора и длъжностни лица също споделят тези чувства.

По отношение на опита си с китайските граждани зад граница той сподели, че най-дълбокото му впечатление относно тях е студенината им и това че не искат да се въвличат. "Те са много различни от китайците в континентален Китай. Въпреки, че осъждат действията на ККП когато са сред близките си, те предприемат малко или никакви действия [по въпроса], тъй като някои от тях се страхуват, че това може да попречи на завръщането им в Китай за в бъдеще."

Без значение къде живеят, в Китай или чужбина, всички китайци страдат от същото нещастие, каза професор Уанг. Те са постоянно контролирани и манипулирани от ККП.
Професор Уанг предлага по-широко разпространение на "Деветте коментара", за да могат да се пробудят все повече китайци и да се насърчи движението за отказване от Китайската комунистическа партия.

"Няма значение как ККП блокира Интернет, те не могат да спрат тази историческа вълна на пробуждане на китайския народ. Дезинтеграцията на ККП е неизбежна", каза той.

Считано от 8 декември, над 107 милиона китайски граждани са се отказали от членството си в ККП и нейните дъщерни младежки организации, според китайскоезичния Epoch Times, който поддържа архив от направените заявления за отказване от партията, получени онлайн и събрани от доброволци в създадените по цял свят центрове за отказване от ККП.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!