Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Tang Ming & Joseph Wu

Хиляди селяни от Укан отново в сблъсък с полицията

Над 1000 полицаи със специална екипировка навлязоха в село Укан в окръг Луфенг, провинция Гуангдонг, преди зазоряване на 11 декември 2011 г. Повече от 50 пъти полицията е изстреляла сълзотворен газ и други боеприпаси. Селяните от Укан организираха няколко мащабни и добре организирани протести през последните няколко месеца срещу незаконното отнемане на земя и корупцията на длъжностните лица.
Над 1000 полицаи със специална екипировка навлязоха в село Укан в окръг Луфенг, провинция Гуангдонг, преди зазоряване на 11 декември 2011 г. Повече от 50 пъти полицията е изстреляла сълзотворен газ и други боеприпаси. Селяните от Укан организираха няколко мащабни и добре организирани протести през последните няколко месеца срещу незаконното отнемане на земя и корупцията на длъжностните лица. (Снимка: предоставена от жителите на Укан)

Над 5000 селяни, въоръжени със селскостопански инструменти, посрещнаха още един сблъсък с над хиляда тежко въоръжени полицаи в окръг Луфенг (Lufeng), провинция Гуангдонг (Guangdong) на 11 декември. Повече от 50 пъти полицията е изстреляла сълзотворен газ и други боеприпаси. През последните месеци в района избухнаха няколко големи, добре организирани протести.

Незаконното отчуждаване на земя от местни служители, незаконното присвояване на средства за компенсации, както и арестът на четирима представители на селото са причините, посочени от селяните и местните медии за последните протести в село Укан (Wukan).

Според пост в уебсайта Weibo на 8 декември дванадесет представители на селото обявили списък на продажби на незаконно иззети земи от местните власти и присвояване на около 4,8 млрд. юана (приблизително 1.2 млрд. лв.) от пари за компенсации. Властите арестували четирима от представителите. Всичко това разпалило гнева на селяните.

На 10 декември над 8000 селяни излязли по улиците. Те са въоръжили с железни тръби и камъни и носели много банери, които гласели: "Свалете корумпираните служители" и "Върнете ми земеделската земя." Те блокирали и пътища и поискали освобождаването на техните арестувани представители, заявявайки, че в противен случай щели да протестират срещу властите неопределено време, съобщи Oriental Daily News.

Селяните от Укан разказаха пред ​​Epoch Times, че един човек, 42-годишният Шуе Дзинпо (Xue Jinpo), е починал от побой в ареста, три дни след като е бил задържан.

Властите твърдят, че Шуе е починал от внезапно спиране на сърдечната дейност.

Според г-н Лиу (Liu) от село Укан преди зазоряване на 11 декември полицаите се "промъкнали в селото като призраци" без запалени фарове на полицейските коли. След като селяните разбрали за присъствието им, от полицията заявили по високоговорител: "Незаконно е да се намесвате в нашето обществено обслужване. Свалете оръжията и ни пуснете да влезем в селото."

Селяните отговорили с присмех нещо като: "Кой би повярвал на лъжите ви", разказва г-н Лиу.

Няколко седмици по-рано хиляди селяни от Укан протестираха срещу незаконното отчуждаване на земя пред кметството. На следващата сутрин специални полицейски сили предприеха решителни мерки срещу тях. Десетки селяни бяха ранени и откарани в болници. Но те продължиха да защитават правата си, провеждайки още няколко протеста, в които участваха хиляди жители, за да изискат връщането на земята си и наказването на корумпираните служители.

Продажбата и култивирането на незаконно присвоена земя осигуряват на китайските власти големи приходи, оставяйки фермерите без средства да изкарват прехраната си.

По време на предишен протест в Укан селяните изразиха и разочарованието си от манипулациите при селските избори. Партийният секретар на селото заема поста в продължение на повече от 40 години без никаква промяна. Всеки път, когато в селото се провеждат избори, се използват фалшиви гласове за фалшифициране на резултата и местните жители никога не са виждали истински бюлетини, разказват те.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!