Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Matthew Little (Epoch Times)

Теми на конференция за шпионажа: секс, сигурност, Китай

Бившият шпионин Мишел Жуно-Кацуя на канадската конференция по индустриална сигурност, целяща повишаване на информираността относно шпионажа в Канада.
Бившият шпионин Мишел Жуно-Кацуя на канадската конференция по индустриална сигурност, целяща повишаване на информираността относно шпионажа в Канада. (Matthew Little/Epoch Times)

Гатино, Квебек – Светлините изгасват и металните порти се спускат над help desk. Часът е около 10:30 сутринта, мястото е входът на Канадската конференция по индустриална сигурност и една от четирите поверителни сесии с Министерството на националната отбрана е на път да бъде отложена.

Участниците се шегуват, че е имало обир в съседното казино, но драмата пасва добре на случващото се на няколко стъпки оттам.

Около 350 души са дошли в Гатино, Квебек, на една ръка разстояние от Парламент Хил в Отава, за да участват в конференция против шпионажа.

В наши дни, когато заплахите изглежда са навсякъде, не е изненадващо, че това протече толкова добре, коментира Мишел Жуно-Кацуя, бивш ръководител на Азиатското бюро на Канадските разузнавателни служби (Canadian Security Intelligence Service  / CSIS).

„Искахме хората да осъзнаят, че този феноменален проблем възниква в момента, като рак в нашата икономика – корпоративният шпионаж е необуздан“, каза той.

Алеите в конферентния център са „обрамчени“ с кабини, предлагащи неща, които да държат шпионите на  разстояние: покритие на прозорци за отклоняване на лазерни микрофони, режещи приспособления, които могат да превърнат  хард дискове в малки късове изкривен метал, охранителни компании, които обещават всичко от кибер-защита до разследване на хора.

„Защита срещу шпионажа“, гласи мотото на конференцията. В над 40 сесии експерти разговаряха за всичко, от разрешителните за получаване на секретна информация до секретните разузнавателни опити на Куба, представени не от друг, а от бивш агент на кубинското разузнаване.

Някои от брифингите бяха поверителни; можеха да присъстват само предварително квалифицирани участници. Една от сесиите дори не назова презентиращия, посочвайки единствено „името не се упоменава“ и че човекът е ръководителят на Отбранително разузнаване към Националната отбрана.

 

Секс шпионаж

Вторият ден започна със сутрешна сесия, колкото интригуваща, толкова и сериозна. Представена от бившия дипломат Брайън Макадам и Иън Маклиод, репортер по националната сигурност към Ottawa Citizen, това беше този тип тематика, която журналистите обичат, но която държи главните изпълнителни директори будни нощем – секс шпионажът.

Бившият дипломат Брайън Макадам заяви, че китайските жени шпиони често използват секса като начин за получаване на информация.
Бившият дипломат Брайън Макадам заяви, че китайските жени шпиони често използват секса като начин за получаване на информация. (Matthew Little/Epoch Times)

Макадам, бивш дипломат в Хонконг, познава темата по-добре от останалите, с цял набор от истории за китайски метреси-шпионки. Самият той е бил мишена неведнъж и има разкази за красиви китайки, които се опитат да бъдат по-дружелюбни, отколкото той би желал. По думите му той не би разкривал подробности за тези случаи, но да си предупреден е като да си предварително въоръжен.

Макадам коментира, че много държави използват секса за извличане на информация от над 1000 години и темпото съвсем не се е забавило. Той посочи Китай като номер едно сред тях.

Малко такива истории достигат до обществеността, въпреки че бившият зам.-кмет на Лондон, Иън Клемънт, направи добре, че се освободи от шантаж и по-лоши неща, като излезе публично през 2008 г. и заяви, че е бил хванат в „меден капан“, отбелязва Макадам.

Подобно на муха в сладка течност, някои мъже за впримчвани в незаконни афери, подклаждани от жени агенти.

Макадам получава грубо отношение в някои отдели заради упоритите си предупреждения за опитите на китайския режим да повлияе върху канадските политически лидери, включително като ги шантажира със сексуални провинения.


Имейлите на Дечерт

Но самотният понякога глас на Макадам събира подкрепа, когато Боб Дечерт, член на парламента от консерваторите и парламентарен секретар на министъра на външните работи, е заловен да изпраща любовни имейли на репортерката от Xinhua News Ши Ронг (Shi Rong) през септември.

Бившият китайски шпионин Ли Фенгджи (Li Fengzhi), взе думата по време на конференцията по Skype от САЩ. Според него Китай има неутолим апетит за информация.
Бившият китайски шпионин Ли Фенгджи (Li Fengzhi), взе думата по време на конференцията по Skype от САЩ. Според него Китай има неутолим апетит за информация. (Matthew Little/Epoch Times)

По думите на Дечерт отношенията му са били невинни и правителството е било на негова страна, но поради ширещото се име на Xinhua като разузнавателно средство за Китайската комунистическа партия (ККП) скандалът повдигна въпроси относно преценката на Дечерт и правителственото разбиране за заплахи от шпионаж.

Внезапно въпрос, получавал оскъдно внимание, се превръща в национална новина.

„Най-после хората в Канада започват да говорят по тези въпроси“, коментира Макадам.

Ли Фенгджи е работил като офицер от разузнаването в Министерството по държавна сигурност (МДС) на китайския режим, преди да забегне в САЩ през 2004 г. По думите му един агент би бил високо възнаграден за извършеното от Ронг и случаят би бил поет от висши служители на МДС.

Когато Ли приключи представянето си на конференцията, репортерите непрекъснато го питаха за аферата и нейното значение.

„В общия случай това би трябвало да е нормално, имам предвид, че МДС или други китайски организации с разузнавателни [задължения] би трябвало да правят това като нещо нормално“, каза той.

По думите му политиците винаги са сред първите мишени за разузнавателните агенции.
„Особено висшестоящи политици като него.“

Разузнавателните агенции често използват репортерската длъжност като прикритие, изтъкна Ли, въпреки че не всички задгранични китайски репортери са агенти на разузнаването. Такива агенти събират секретна информация по открити начини – метод, който според Ли работи по-добре от работата чрез секретни канали.

Въвличането в афера с цел извличане на информация е нещо обичайно, добави той.
По думите му китайският режим има неутолим глад за информация и би откраднал техническа информация от всяка една сфера, в която се инфилтрира, както и политическа информация, която би му помогнала в дипломатическо отношение.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!