Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Kan Zhong Guo

Древен Китай: Гадателят Шао Йонг

Шао Йонг (Shao Yong )(Screenshot/Kan Zhong Guo)

Един пролетен ден Шао Йонг (Shao Yong), автор на поемата "Сливов цвят" ("Plum Blossom") и прочут гадател от времето на Северната династия Сонг (Song ), подреждал къта си близо до моста на река Луо (Luo)...

Около обяд дошъл един селянин и казал: "Когато тръгнах от къщи тази сутрин имах чувството, че нещо ще ми се случи, така че бързах към къщи, след като напазарувах. Бихте ли ми казали дали това вещае нещо добро?"

Шао Йонг накарал стария селянин да избере един йероглиф. Той взел един и го подал на Шао Йонг, обяснявайки, че е необразован и не може да чете: "Така че, кажети ми го просто и ясно, господине."

Като видял, че селянинът избрал йероглифа означаващ "пръчици за хранене", Шао Йонг погледнал към него и казал:

"Поздравления! Този следобед Ви чака добро угощение. Бързайте за вкъщи, защото иначе ще закъснеете и ще го пропуснете".

Чувайки това, селянинът казал: "Аз искам само да съм жив и здрав. Не бих посмял да си пожелая други хубави неща." След което си тръгнал.

Когато се върнал в къщи, племенникът му казал, че го чака вече четири часа. "Аз си тръгвам. Днес е шестдесетият рожден ден на баща ми и бих искал да те поканя на празненството", казал той.

Старият селянин си сложил чисти дрехи и щастливо поел към за празненството.

Минало пладне и Шао Йонг започнал да прибира нещата си, за да си тръгва, когато една каруца спряла и от нея скочил човек, казвайки:

"Моля, изчакайте господине. Чух, че сте много добър гадател и съм дошъл да ви помоля да ми кажете каква съдба ме чака. Надявам се да ми дадете съвет."

Шао Йонг го накарал да избере едно от навитите хартиени рула, отворил го и видял на него йероглифа за пръчици за хранене. Шао Йонг го погледнал объркан и казал бавно:

"От вида на йероглифа "пръчици за хранене" се вижда странно знамение. Казва ми, че ​​ще се сблъскате със злополука, свързана с вода. Моля, бъдете внимателен."

Човекът погледнал нагоре към слънчевото, безоблачно небе и се върнал в каруцата без дори да каже "благодаря". Той се забързал към къщи и щом пристигнал още от вратата завикал:

"Аз съм си вече вкъщи и не видях нито капка вода. Значи предсказанието на Шао бе пълна безсмислица."

Едва изрекъл тези думи и изневиделица върху него се изсипала мръсна вода. Съпругата му не знаела, че се е върнал и хвърлила водата през вратата както обикновено след почистване на тигана, изливайки я този път върху мъжа си.

Същия следобед, когато Шао Йонг се отправил пак към моста, друг човек го чакал там. Щом като Шао Йонг седнал, човекът казал с нисък, приглушен глас:

"Господине, бихте ли ми предсказали бъдещето?"

Шао Йонг му посочил да избере едно от навитите рула и да му го подаде. Човекът направил така, Шао Йонг отворил рулото и какво да види - отново йероглифа "пръчици за хранене"! Той възкликнал изненадано. Човекът припряно го подканил да говори. Шао Йонг му казал, че ще го задържат заради лош нрав и няма да може да избегне затвора. "Бъдете внимателен!", му казал.

Човекът обещал да си стои в къщи и да не излиза "пък тогава нека видим дали ще имам проблеми". След което си тръгнал, а в къщи веднага си легнал и не след дълго захъркал. Но изведнъж го събудили викове на жена, която крещяла, че прасето му изтъпкало нейната зеленчукова градина. Той се ядосал, спорил с нея и излязъл навън. Там продължили да спорят и тъй като жената не спирала да гърчи, той я ударил с юмрук. Жената била и без това болна, и от удара се строполила на земята и починала.

След малко пристигнала полицията и го арестувала, обвинявайки го в убийство.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!