Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Li Hua & Matthew Robertson (Epoch Times)

Китайски студенти от Университета в Кеймбридж не се поддават на контрола на Пекин

Кеймбридж, Англия - Докато демокрацията остава далеч от Китай, китайски студенти от Университета в Кеймбридж я усетиха наскоро по време на студентските избори. Откритият процес на изборите ефективно пребори контрола от Китайския студентски клуб, след като бившият президент, за който мнозинството смята, че действа като пълномощник на китайското посолство, се опита да "преизбере" себе си.

Истинските избори за Асоциацията на китайските студенти и учени в Университета в Кеймбридж (CSSA-CAM) се проведоха в началото на месеца, след месеци на противоречия и на фона на буря от китайско медийно отразяване.

Китайската комунистическа партия (ККП) е известна с оказването на доминиращо влияние върху китайските студентски клубове по целия свят. Тези клубове са използвани, за да се "борят" срещу групи на територията на университета, които са определени като врагове на режима, като Фалун Гонг практикуващи и активисти за демокрация. Те са използвани и за запълване на групите за посрещане при посещения на китайски държавни служители, при други демонстрации на подкрепа за китайския режим. Занимават се и с други неполитически дейности.

Този път про-пекинският кандидат и бивш президент на клуба, Чанг Фейфан (Chang Feifan), загуби. За позициите на президент, вицепрезидент, секретар и младши касиер бяха избрани кандидати, които са призовавали за демократични избори.

Полемиката започна, след като по време на студентската среща на 11 юли Чанг помолила членовете на изпълнителния комитет на клуба да вдигнат ръка, ако подкрепят нейната работа, писа Southern Weekend, популярен вестник в Гуангджоу (Guangzhou), Китай. Всички вдигнали ръце, за да покажат, че според тях тя е свършила добра работа. Но Чанг го разбрала по различен начин.

Скоро след това тя обявила в имейл до студентския клуб, че е била "единодушно преизбрана" да продължи дейността си като президент и че тази година не е необходимо да се провеждат общи избори.

Китайски студент в Обединеното кралство, пожелал анонимност, писа имейл за CSSA. Студентът твърди, че е обичайно за CSSA в Обединеното кралство да не провежда избори, и цитира като доказателство уебсайта на централата на CSSA в Обединеното кралство, в който няма разпоредба за избори или каквито и да било устав или политика.

Бивши служители на CSSA в САЩ казаха за Epoch Times, че изборите от комитет на миналите президенти е често срещано средство за избора на нов президент - метод, който дава възможност за контрол на избора на кандидат от китайските служители в консулството.

Но Кеймбридж има традиция за общи избори за CSSA и студентите не се примирили. Чън Чи (Chen Qi), ръководител на интернет клуба в Кеймбридж и член на CSSA, заяви, че е бил "шокиран", след като видял имейла на бившия президент Чанг. Тогава започва битка за провеждане на общи избори и студентите започват петиция в Кеймбридж.

В резултат на протестите университетът е анулирал регистрацията на клуба и е насрочил избори за 2 декември.

Предизборната кампания трябвало да спре в края на ноември, но Чанг не спазила това правило, според писмо, изпратено от младши проктор Орен А. Шърмън и прегледано от Epoch Times.

"Важно е всички членове на CSSA да са наясно, че кампанията за един от кандидатите (Фейфан Чанг) за поста президент е нарушила това правило няколко пъти.", пише в имейла.

Чанг е използвала Gmail, Groupspaces и официалната страница на CSSA във Facebook, за да се популяризира за изборите.

Над 400 студенти се събрали в залата на 2 декември. По време на дискусията преди гласуването един студент попитал дали CSSA принадлежи на китайското посолство или на университета. Чън Лубин (Chen Lubin) и Янг Шин (Yang Xin), претенденти за президент, отговорили, че CSSA принадлежи на университета.

Твърди се, че Чанг Фейфан е казала: "Всеки от нас ще се завърне в Китай, след като завършим, за да изплати това, което дължи, така че никой от нас не може да напусне посолството". Думите й са цитирани в публикация в Sina Weibo от потребителя "purplecam". Подробностите за процедурата по-късно бяха отстранени от микроблогинг платформата.

По време на нейното представяне опитите й да оправдае съмнителното предизборно политиканстване чрез страницата на CSSA във Facebook предизвикаха присмеха на много студенти. Административните привилегии на някои от другите студенти за системата за електронна поща също са били премахнати по същото време, очевидно от Чанг или от някой, който популяризирал кампанията й.

Студенти от публиката няколко пъти я прекъснали със "спри да лъжеш!" по време на речта й, пише в Weibo.

Чанг Фейфан не отговори на имейли и Facebook съобщения, изискващи коментар. Чън Любин, новият президент, също не отговори на имейл с искане за коментар.
Тим Холт, отговарящ за комуникациите в Кеймбридж, посочи, че студентският клуб по-рано не е имал приемлив устав (той е бил само на китайски), когато спорът е бил доведен до вниманието на администрацията и групата е била дерегистрирана. В момента студентите работят с университета, за да се изготви подходящ документ на английски език, каза той.

Epoch Times не успя да разгледа устава на клуба.

Инцидентът продължава да се обсъжда в китайския интернет, блогове, Weibo и новинарски сайтове. Китайците в страната отбелязват, че комунистическата партия търси начини, за да разшири влиянието си извън границите на Китай.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!