Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Kan Zhong Guo

Древен Китай: Бян Чуе, лекарят-чудо

Bian Que отговаря на Краля. (Kan Zhong Guo / Скрийншот)

Бян Чуе (Bian Que) бил известен лекар в древен Китай. Един ден цар Уей (Wei) от времето на войните го попитал: "Вие и двамата Ви братя сте квалифицирани в областта на медицината, кой от вас е най-добрият?"...

Бян Чуе отговорил: "Най-добър е най-големият ми брат, после е вторият ми брат и аз съм последен."

Царят запитал отново: "Тогава как така Вие сте най-известният от тримата?"

Бян Чуе отговорил: "Най-големият ми брат лекува заболяването когато току-що е започнало да показва симптоми. Тогава няма явна промяна във външния вид но човек. Което той прави е да премахне източника, патогена, което обикновените хора не могат да видят. Ето защо той не се ползва с широко признание.

Вторият ми брат лекува заболяването в началната му фаза. Затова хората смятат, че той може да лекува само дребни заболявания. Така той е известен само в рамките на неговите съседи и местни хора.

Що се отнася до мен, аз лекувам заболяването когато то е вече в напреднала фаза и положението е сериозно. Хората ме виждат как правя кръвопускане с инжектиране или намазвам медицински мехлем върху кожата, поради което гледат на мен като на човек със задълбочени познания по медицина. Така съм станал известен в цялата страна. "

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!