Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пекинската полиция празнува върховенството на закона с "черни затвори"

Денят за насърчаване върховенството на закона е празник, създаден от китайския режим, така че китайските граждани да придобият по-голяма информираност за техните законни права.

Тази година празникът бе наблюдаван от полицията в Пекин, която отвлече около 1500 души, дошли да търсят информация за техните случаи.

Г-жа Уанг Джун (Wang Jun), жалбоподател от Шенянг (Shenyang), провинция Ляонинг (Liaoning), описа действията в Пекин. Тя каза: "Веднага след като слязоха от градския транспорт, всички жалбоподатели бяха засечени от полицията, а след това бяха натъпкани в полицейски автобуси. Имаше и много полицейски коли."

Полицейският автобус, в който била Уанг Джун, директно се отправил към "черен затвор", Центърът за отклоняване на жалбоподатели Джиу Джинг Джуанг (Jiu Jing Zhuang), а оттам Уанг Дзун била заведена в Офиса за свръзка на Шенянг (Shenyang) в Пекин.

"Черните затвори" не са легални затвори, а сгради, използвани за задържане на хора извън протокола.

Уанг Джун, която е подавала жалби през последните осем години, била добре запозната с всички подробности на целия процес. Тя разказва пред репортер на "Voice of America", че е започнала да подава жалби, след като била уволнена в задкулисна сделка. Тя е бездомна в Пекин в продължение на години. Без източник на доходи, разчита на просия. Надявала се да обсъди случая си с правен експерт в Деня за насърчаване върховенството на закона.

По телефона г-н Фу (Fu), друг жалбоподател от провинция Джянгши (Jiangxi), заяви: "Днес не е ли Денят за насърчаване върховенството на закона? Преди да пристигнем в телевизията, където са разположени офисите за консултации, видяхме много полицаи. Виждайки ни да носим чанти, четирима от тях хващаха по един от нас и ни захвърляха в полицейска кола."

Г-жа Джанг Ненгфанг (Zhang Nengfang) от провинция Хубей (Hubei) заяви, че е била уволнена на случаен принцип през 1997 г. и е обжалвала в Пекин 26 пъти. Тя каза, че е изтощена както умствено, така и физически от повтарящото се обжалване и сега обмисля да скочи от входната порта на Тянанмън.

70-годишна жена от Ухан (Wuhan) избухна в сълзи само след няколко думи, когато вдигна телефона. Тя каза: "Аз съм гражданин, като мравка, а вие, като няколко големи слона, потискате мравката, мен."

Наблюдатели смятат, че около 1500 жалбоподатели са били арестувани в Пекин на този ден.

Г-жа Лиу Джие (Liu Jie), получател на награда за защитник на човешките права в риск и лидер на петиция от провинция Хейлонгджянг (Heilongjiang), сподели пред репортер на Epoch Times: "Днес бе извършен масов арест в Пекин. На сутринта полицията блокира много места и много полицаи проверяваха автобусите."

"Много жалбоподатели, които посетиха Централната китайска телевизия (CCTV) и пекинската гара Юг бяха арестувани, транспортирани и задържани в Джиу Джинг Джуанг. След като представиха личните си карти, те изчакваха местните държавни служители да ги ескортират обратно."

По думите й освен ден за насърчаване върховенството на закона това е било "фестивал на несправедливостта". Знаейки много добре, че ще бъдат арестувани, жалбоподателите все пак искали да използват факта, че ще бъдат заловени, за да покажат социалната реалност.

С информация от "Voice of America".

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!