Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Li Jian, pureinsight.org

Древен Китай: Искреният съвет може да звучи жестоко, доброто лекарство може да е горчиво

Древни китайски идиоми

Смисълът на китайския идиом, "добрият съвет дразни ушите" е, че един искрен съвет често се различава от представите на човек и той може да има трудности да го приеме... Този идиом е дошъл от "Исторически записки - стари и добре познати семейства" ("Historical Records - Old and Well-known Families"). Целият идиом гласи така: "Добрият съвет дразни ушите, но е полезен за характера; доброто лекарство е горчиво, но е полезно за здравето. Надявам се, че ще се вслушате в това, което е казал Фан Куай (Fan Kuai)".

Джанг Лянг (Zhang Liang)
Джанг Лянг (Zhang Liang)

През 207 г. пр.н.е. Лиу Банг (Liu Bang) повел бунт, който свалил династията Чин (Qin). След като неговите войски влезли в Шянянг (Xianyang), столицата на династията Чин, Лиу Банг отишъл в двореца Чин, за да го разгледа. Вътре той видял великолепни сгради и безброй скъпоценности. Навсякъде, където минавал, многобройни красиви дами в двореца му се покланяли. Колкото повече Лиу Банг виждал, толкова по-любопитен и заинтригуван ставал. Така той решил да живее в двореца известно време, за да му се наслади.

Фан Куай бил генерал при Лиу Банг. Когато Фан Куай чул, че Лиу Банг иска да живее в двореца, той го попитал: "Какво бихте предпочели, да управлявате цяла страна, или просто да сте много богат човек?"

Лиу Банг отговорил: "Разбира се, че бих избрал да имам цяла страна."

Фан Куай казал искрено: "Когато влязохте в двореца Чин, видяхте безброй скъпоценности и хиляди красиви дами. Всички тези неща са които причиниха падането на династията Чин. Надявам се, че веднага ще се върнете в базата на нашия лагер. Не трябва да оставате в двореца."

Лиу Банг не послушал съвета на Фан Куай и се приготовял да живее в двореца. Като чул това, неговият съветник Джанг Лянг (Zhang Liang) му казал: "Император Чин бе несправедлив. Затова обикновените хора се разбунтуваха и победиха армията му. Вие свалихте един жесток император, който нараняваше своя народ. Трябва да сте усърден и пестелив. Едва сте влезли в двореца Чин и веднага искате да се забавлявате и развличате. Добрият съвет дразни ушите, но е полезен за характера; доброто лекарство е горчиво, но е полезно за здравето. Надявам се, че ще се вслушате в това, което е казал Фан Куай".

Лиу Банг осъзнал грешката си. Той бързо дал заповед да затворят двореца, след което се присъединил към войските си и всички се върнали обратно в лагера.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!