Следвайте "Буднаера" в Телеграм

faluninfo.net

Основни статистически данни, свързани с Фалун Гонг

Основни статистически данни, свързани с Фалун Гонг

Годишен доклад за 2010 г., публикуван на официалния сайт на Информационния център на Фалун Дафа

70 - 100 милиона - брой на практикуващите Фалун Гонг* в Китай преди забраната през 1999 г. Докато някои хора смятат, че този брой е на база на оценка от Фалун Гонг източници, в действителност той произхожда от китайските власти и е цитиран на няколко пъти от западните медии като Ню Йорк Таймс и Асошиейтед прес преди забраната през юли 1999 г. Малко след началото на преследването китайският режим смалява драстично приблизителната оценка до 2 милиона души като част от своята пропагандна кампания и като начин за омаловажаване мащабите на нарушенията.

20 - 40 милиона - приблизителен брой практикуващи Фалун Гонг в Китай през 2009 г.

450 000 - 1 милион - брой на практикуващите Фалун Гонг, задържани в трудови лагери, затворнически лагери, както и други институции за дългосрочно лишаване от свобода във всеки даден момент. Тези данни са изчислени от независимия изследовател и автор Итан Гатман през юли 2009 г. (виж тук за подробни данни).

420 356 - брой декларации, публикувани в уебсайт на Фалун Гонг намиращ се извън Китай до 31 декември 2009 г., чрез който практикуващите в Китай, които са били насилствено принудени чрез изтезания да се откажат от убежденията си, публично се отричат от това и обявяват своето намерение да възобновят практикуването. 18 622 такива декларации са били публикувани през 2009 година.

200 000 - приблизителен брой на тайни "места за изготвяне на материали" в Китай, в които Фалун Гонг практикуващи използват прокси сървъри, за да изтеглят от Интернет, да разпечатват и изготвят литература за преследването на Фалун Гонг. Този брой е установен от редакторите на основния китайскоезичен уебсайт на Фалун Гонг, Minghui.org.

87 000
- брой съобщения за изтезания на последователи на Фалун Гонг в Китай от 1999 г. насам.

13 153 - брой декларации, публикувани в уебсайт на Фалун Гонг намиращ се извън Китай през 2009 г., в които китайски граждани, които не практикуват Фалун Гонг се извиняват публично за техни предишни участия в арести, побои, опожарявания или очерняне на практиката, нейния основател, както и последователите и.

8 037 - брой практикуващи, арестувани в период от шест месеца до началото на Олимпийските игри в Пекин. Някои от тях са убити в рамките на дни или седмици след лишаването им от свобода, а стотици други са произволно изпратени в трудови лагери и затвори.

3 369 - потвърден брой на смъртни случаи на практикуващи Фалун Гонг в резултат на насилие в полицейския арест или друга форма на преследване от 1999 г. насам. Откриването и потвърждаването на подобна информация, свързана с несправедливи смъртни случаи в Китай е изключително трудно, затова тази цифра е вероятно по-ниска от действителния брой на жертвите.

2 230 - брой документирани случаи от Информационния център на Фалун Дафа през 2009 г. на практикуващи Фалун Гонг, "осъдени" на затворничеки лагери след фалшиво преминали процеси или изпратени в "трудови лагери за превъзпитаване" чрез административна заповед. Имайки предвид трудността в достъпа до вътрешна информация от Китай, действителният брой е със сигурност много по-висок.

*Духовната практика Фалун Гонг (Фалун Дафа) набира голяма популярност в Китай през 90-те години. Много скоро управляващият в страната режим открива, че броят на последователите на това движение превъзхожда броя на членовете на комунистическата партия, при това популярността на Фалун Гонг продължавала да расте. Затова, през 1999 година Фалун Гонг е обявен за незаконен в Китай. Репресиите и преследванията на Фалун Гонг в Китай продължават и до днес, съпроводени от арести, затвори и изтезания, които често водят до смърт.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!