Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Christina Riveland, Kan Zhong Guo

Как най-успешните хора управляват живота си

В определен период от живота си не бях доволна от себе си. Оттогава научих, че изследователите в областта на социалните и поведенческите науки са открили, че успешните хора по света имат определени положителни нагласи. Икономическият статус, макар и да предоставя материален комфорт, няма много общо с успеха на личността. Важното е отношението на хората към живота. Следният списък от 14 нагласи хвърля малко повече светлина върху личния успех:

- Самоконтрол - да знаете как да отговорите, не как да реагирате;
- Вяра в себе си - твърдо доверие в способностите си;
- Балансиране на събития - да знаете разликата между това, което е важно, и това, което е само спешно в момента;
- Хумор - смейте се често;
- Липса на страх и силни емоции - смелостта да се изправите пред разочарования и ограничения;
- Честност;
- Постоянство - да не се отказвате и да преодолявате предизвикателства;
- Благодарност - признаване на всичко, за което можете да сте благодарни;
- Лична отговорност - поемане на отговорност за вашите решения и действия;
- Живот с цел - да знаете защо сте на тази земя и да го преследвате;
- Доброта - да се грижите за другите, да ги обичате;
- Превъзходство - давайте най-доброто във всичко, което правите, и имайте желание винаги да ставате по-добри;
- Прощаване - истински и завинаги оставете миналите болки настрана;
- Следвайте възвишена система от вярвания;

Известните западни изследователи Лорънс Колбърг (Lawrence Kohlberg), Ейбрахам Маслов (Abraham Maslov), Сидни Саймън (Sidney Simon) и Хауърд Киршенбаум (Howard Kirschenbaum), привърженици на позитивната умствена нагласа, са публикували много книги, посветени на значението на позитивните нагласи и как тези позитивни нагласи играят жизненоважна роля за здравето ни. От техните писания и предложения съм извлякла простата фраза "моите нагласи са по-важни от фактите". Ако се случи нещо лошо в живота ми, аз не рухвам. Първата ми мисъл е: “И какво от това? Какво ще се случи, ако приема това леко или дори го игнорирам?"

През годините съм установила, че без значение какво се случва с мен или колко спешно мисля, че е нещо в момента, слънцето все още изгрява от изток и залязва на запад, луната се придържа към своя цикъл, дъждът все още пада от небето... Това, което в момента изглежда толкова ужасно спешно в моя малък свят, в по-голямата си част ще се разреши от само себе си след кратко време. Това не е лесно да се направи първоначално, нито пък е лесно да се научат няколкото нагласи от списъка, но всеки път, когато прилагам една от тях, следващият път става по-лесно. Получавам най-голяма полза от преодоляване на страха и проявяване на доброта към другите, без да очаквам нищо в замяна.

За много хора най-трудната емоция за преодоляване е страхът. Страхът е мощна, негативна емоционална реакция, която може да ни накара да се чувстваме физически зле и да замъгли нашата преценка. Подобно на всички нагласи, той е научен отговор и следователно може да бъде отучен! Можем да се освободим от страха само с многократна практика. По-рано в живота си доста се страхувах от тъмното, дори и след като вече бях омъжена и имах деца. Един ден ми хрумна от къде идва този страх - майка ми наказваше брат ми и мен, като ни заключваше в изба без прозорци, където имаше много плъхове. Когато осъзнах, че не трябва да понасям това повече, с малко практика страхът ми от тъмното изчезна. 

Изтъкнатият британски държавник Уинстън Чърчил казва: "Единственото нещо, от което можем да се страхуваме, е самият страх." За мен това има много смисъл.

В определени моменти в живота ми, първата емоция не беше страх, а силно колебание. Поглеждах този отговор, отхвърлях го, правех най-доброто позитивно решение и се придържах към него. Този проактивен отговор ми служеше също толкова добре и когато го прилагах за изучаване на ново умение. Разбрах, че можех да направя всичко, ако раздробя задачата на малки стъпки. Тренирах се да разбивам огромна задача на по-малки компоненти и след това всичко ставаше по-малко объркващо. Ако решението ми не работи, както е планирано, мога да се поуча от него и да не го смятам за криза. Няма такова нещо като провал, а просто възможност да се учиш и да се справиш по-добре следващия път. Китайските йероглифи за криза, както аз го разбирам, носят и значението "възможност".

Всички ние ежедневно сме в процес на формиране на собственото ни бъдеще. Защо не изхвърлим старите представи и да дадем възможност на нагласите на успешните хора? Възнаграждението може да ви изненада приятно!

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!