Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Древен Китай: Приказка за един истински лидер

Тай Джи: символа на Тао/Дао
Тай Джи: символа на Тао/Дао

Шу Шун (Xu Xun) е добре известен даоист от времето на династия Джин (265-420 г. сл.н.е.) Той е живял в гр. Шу Чанг, провинция Хунан и в гр. Нанчанг, провинция Джянгши, след което е станал магистрат на обл. Джингянг...

Шу Шун е бил мъдър човек, който обичал знанието, държал на честността и не търсил слава и изгода. Той имал знания по литература, астрономия, медицина, география и наука. Неговите ежедневни дейности били да помага на хората в нужда и да учи хората на моралност. Зтова бил и уважаван.

Когато Шу Шун бил магистрат на обл. Джингянг, благодарение на него там нямало корупция. Той също така намалил санкциите, насърчавал доброто и давал като пример за подражание праведните хора. Когато започнал да работи като магистрат, фермите на някои хора били наводнени. Той дал на тези хора да обработват държавни земи, за да имат работа и да произвеждат. От наводненията се появила чума. Той използвал своите знания по медицина, за да лекува болните. Хората, живеещи в съседните области, чули как той се грижи за своя народ и много от тях се преместили в неговата област.

Един ден Шу Шун купил желязна подставка за лампа от пазара. Но когато след това я лъскал, забелязал, че под боята има злато, а не желязо. Веднага се отправил към пазара, за да намери продавача. Като го видял му казал, че иска да му я върне, защото била скъпо произведение на изкуството. Продавачът останал много благодарен и му казал, че поради многото години на война, той не можел да си изкарва прехраната и трябвало да продава семейни вещи, някои от които били препредавани от прадедите му.

Шу Шун държал на истината и учел на това и хората. За да им помогне, той написал книгата "Есе за осемте принципа". Тази книга описва как да се подобри характера в осем области, а именнто: 1) човек да бъде честен в работата си с хората; 2) да избягва бунтовнически наклонности; 3) да стои настрана от алчността; 4) да се справя с ежедневните въпроси добре; 5) да не е ограничен; 6) да е състрадателен; 7) да приема хората такива, каквито са; и 8) да бъде толерантен. Той вярвал, че като непрестанно подобрява характера си, човек се привежда в съответствие с истинската природа на Вселената.

Благодарение на позитивните му действия, живеещите в неговата област се стремяли да стават все по-добри граждани. По това време източната част на династията Джин била във война, и условията на живот там били лоши, с изключение на няколко стотин мили, намиращи се откъм границата с Шу Шун. В неговата област действително имало мир и просперитет.

Шу Шин насърчавал състрадателност и добродетелност. В книга за безсмъртни е записано, че когато Шу Шун бил на сто тридесет и шест години, цялото му семейство се възнесло към Небето. Неговата област е преименувана на Дъянг (Deyang), за да отбележи факта, че Шу Шун е наблягал на добродетелта, което е донесло просперитет на неговите граждани.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!