Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля ИВАНОВ (Epoch Times)

Китай: Броят на болните от СПИН в Китай се увеличава с 40% на година

 
Броят на болните от СПИН в Китай се увеличава с 40% на година.
Броят на болните от СПИН в Китай се увеличава с 40% на година. Снимка: STR/AFP ImageForum

За последните 10 години броят на ХИВ-позитивните в света се е увеличил с 17%. В Китай броят им се увеличава с 40% на година и в момента, според официални данни, е достигнал 430 хил. души...

В навечерието на 24-тия Световен ден за борба със СПИН (1декември), обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) публикува доклад за ситуацията със заболяването по света.

Според данните в доклада, в края на 2010 година броят на ХИВ-позитивните в света е бил 34 млн. души, което е със 17% повече в сравнение с 2001 година. Броят на новите хора, заразени с вируса е 2,7 млн., което е 21% повече в сравнение с 1997 година. Броят на смъртните случаи от СПИН за последните 6 години е намалял от 2,2 млн. до 1,8 млн. на година.

Дзян Шибо, директор на Института за патогенни микроорганизми към университета Фудан, съобщи на 28 ноември, че според данните за ноември на китайския Център за контрол и профилактика на заболяванията, в страната има около 740 хил. носители на ХИВ и болни от СПИН. Освен това, според думите му, много от болните все още не са регистрирани и ситуацията с профилактиката на това заболяване е много лоша, съобщава изданието China News.

Дзян също така отбеляза, че от 2004 година насам основният начин за разпространяването на СПИН в Китай е половият контакт. Около 80% от болните в Китай са се заразили именно по-този начин.

Според публикуваните през януари тази година данни на Световната здравна организация, Китай заема 14-то място в света по брой на болни от СПИН и всяка година броят им се увеличава с 40%.

В също време в Китай както в сферата на законодателството, така и в обществото, съществува силна дискриминация спрямо болните от СПИН. Например, според закона ХИВ-позитивните и болните от СПИН не могат да работят като държавни служители, преподаватели и полицаи. В болниците също често е отказвано лечение на тези хора.

На 29 ноември агенция „Синхуа” съобщи за случай с 42-годишен болен от СПИН от провинция Дзянси. Преди 3 години той получил контузия на гръбначния стълб. От април 2009 година обиколил много клиники, но в нито една не се съгласили да го приемат и оперират след като разбирали, че е болен от СПИН. В настоящия момент той вече напълно е загубил работоспособността си.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!