Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Gisela Sommer & Quincy Yu

Полицията на Южна Корея арестува незаконни брокери на органи, свързани с Китай

"Кървава реколта", разследващ доклад от Дейвид Матас, международен адвокат по човешки права, и Дейвид Килгор, бивш канадски депутат и държавен секретар, разкрива отнемането на органи от Фалун Гонг практикуващи в Китай. (С любезното съдействие на Seraphim Editions)
"Кървава реколта", разследващ доклад от Дейвид Матас, международен адвокат по човешки права, и Дейвид Килгор, бивш канадски депутат и държавен секретар, разкрива отнемането на органи от Фалун Гонг практикуващи в Китай. (С любезното съдействие на Seraphim Editions)

Южнокорейската полиция в Бусан предотврати опит за незаконна търговията с органи и арестува четирима брокери за предполагаемо транспортиране на пациенти от Южна Корея до Китай за трансплантация на органи.

Според доклада на полицията брокерите осигурявали на пациентите от Южна Корея фалшифицирани китайски документи за самоличност, за да се регистрират в китайска болница, защото Китай забранява получаването на органи за трансплантация от чужденци от 2007 г. насам, съобщи телевизия New Tang Dynasty (NTD).

Според съобщение на Радио "Свободна Азия" всеки пациент за трансплантация на черен дроб плаща 80 милиона до 150 милиона вона ($69440 до $ 130200), които включват такса от 20% за брокера.

Полицията съобщи, че от 2006 г. насам брокерите са вкарали най-малко 94 корейци в Китай за трансплантация на органи. Твърди се, че повечето от органите са от осъдени на смърт затворници. Четири пациенти с напреднал рак умират след операцията. Лидерът на групата брокери е все още на свобода, а случаят все още се разследва.

Южнокорейският Chosun Ilbo съобщи през 2004 г., че по-голямата част от китайските болници са получавали органи чрез незаконни и неетични канали и са имали по-високи нива на отхвърляне на транспланта и усложнения след операциите в сравнение с болниците в Южна Корея. Въпреки това, поради изключително трудното намиране на подходящи органи в страната, много корейски пациенти отиват​в Китай за трансплантация.

"Китай е водещ източник в света на органи за трансплантация, след Съединените щати, достигайки до 10 000 органи на година", каза Дейвид Матас, международен адвокат по човешките права, в беседа от 11 май в Университета на Сан Диего. "Освен това, Китай е уникален в света за кратките периоди на изчакване."

Но заради културата си китайският народ не е склонен да дарява органи, всъщност даряване на органи в Китай няма. Според Хуанг Джиефу (Huang Jiefu), китайският заместник-министър на здравеопазването, повечето органи за трансплантация са от екзекутирани затворници.

Въпреки това, цифрите не излизат, каза Матас. "Китай би имала нужда от над 30 000 екзекуции годишно, за да осигурява 10 000 транспланта, идващи само от затворници, осъдени на смърт."

Матас, заедно с Дейвид Килгор, бивш канадски депутат и държавен секретар, са автори на книгата "Кървава реколта". Те казват, че тяхното разследване успява да ги убеди, че основният източник на органи в Китай от 2000 г. насам са били и все още са Фалун Гонг практикуващи, които са задържани в големи мащаби като затворници на съвестта в китайските затвори и трудови лагери.

Някои практикуващи Фалун Гонг, които са били в затвор в Китай и са имали достатъчно късмет да избягат на Запад, казват, че е трябвало да преминават през обстойни здравословни прегледи на жизнените им органи, включително вземане на голямо количество кръв, на което другите затворници не са били подлагани.

Фън Дзуанг (Feng Juang), бивш научен сътрудник в Института по геохимия към Китайската академия на науките в Гуанджоу (Guangzhou), заявява, че е бил незаконно отвлечен от китайските власти и държан 20 месеца, защото е отказал да спре да практикува Фалун Гонг.

Фън казва за NTD, че той вярва, че наистина на задържани практикуващи Фалун Гонг в Китай са отнемани органите. Той казва, че след като полицията го е отвела, е бил изпратен в болница, където са му направили цялостен преглед.

"Беше толкова подробен, че беше ненормално. Проверяваха сърцето ми и други органи, отново и отново", казва той.

Фън допълва, че "за щастие" здравето му бързо се влошава от суровата среда и той е освободен, когато бил на ръба на смъртта.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!