Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Kan Zhong Guo

Древна мъдрост: Фатална призовка

фото: Tang Ming /Secret China

Тази история е от времето на династия Сонг (960-1279 г. пр.н.е.)

Уанг Тянчинг бил даоистки майстор в Джянчанг (дн. обл. Нанченг), провинция Джянгши. Неговият ученик Дженг, наричан от хората Даоистът Дженг, следвал Уанг Тянчинг в продължение на години и научил от Уанг как да повиква Божеството на Гръмотевиците, за да донесе валежи или да елиминира демони. Божеството на Гръмотевиците уважавало всеки път искането му...

По време на императора Гаозонг (около 1131 г.сл.н.е.) от династията Сонг, Даоистът Дженг отишъл в областта Линчуан. Веднъж, когато познати му дошли на гости, поискали да видят Божеството на Гръмотевиците. Даоистът Дженг първо отказвал, но после не можел да устои на многократните им настоявания и неохотно се съгласил.

Даоистът Дженг извършил редовния ритуал: ​​изрекъл някакви заклинания, нарисувал някакви символи, а накрая държейки меч в ръката си казал нещо на висок глас. Не след дълго задухал студен вятър и запръскал дъжд, след което се появило божество, носещо висока шапка и държащо небесен топор в ръката си. Божеството казало: "Аз съм Божеството на Гръмотевиците и идвам, защото Мастър Дженг ме призова. Моля, кажете какво да направя."

Даоистът Дженг каал: "Няколко мои приятели искат да те видят, затова те повиках. Нямам нищо конкретно да искам да направиш". Божеството на Гръмотевиците се разсърдило силно. То казало: "Всеки път, когато съм призован, аз трябва първо да докладвам на Небесния император, за да получа разрешение, преди да мога да сляза тук. След това, като се върна трябва да се отчитам пред Небесния император какво съм правил тук. Днес ти ме повика заради игра с приятелите си. Как ще съобщя това на Небесния император? На мен не ми е позволено да слизам на Земята напразно. Мастър Дженг, трябва да получите удар от моя небесен топор". С тези думи, Божеството на Гръмотевиците ударило Даоиста Дженг с топора по главата. Гостите били толкова ужасени, че припаднали. След като се свестили разбрали, че Даоистът Дженг е мъртъв.

Когато пишех тази статия, си спомних за разговор между двама мои приятели - Чен, който е вярващ, и Лиу, който е атеист. Те са добри приятели, но обичат да спорят един с друг. Един ден Лиу каза на Чен: "Ти казваш, че има божества. Тогава призови едно да дойде тук, за да го видя!" Чен отговори: "Не мога да призова божество. Аз не мога да призова дори управника на провинцията да дойде тук, макар да знаем, че имаме управник. Ти не си срещал областния управител, нито премиера, нито президента, но вярваш, че те съществуват. Божествата са далеч по-висши от управители, премиери, президенти или което и да било човешко същество. Как може ние, човешките същества, да призоваваме божества ей така, просто по прищявка?"

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!