Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕВ/НТД

Политиката на ККП - главна причина за самозапалванията?

От март са се самозапалили десетина тибетци. Първото самозапалване се е случило в манастира Кирти, Сичуан. Живеещият в изгнание в Индия Кирти Ринпоче се съгласи на интервю с репортер на телевизия NTD в Ню Йорк...

Ринпоче е бившият главен лама на манастира Кирти и понастоящем живее в Индия. Манастирът Кирти, със 120-годишна история, е най-големият тибетски манастир в окръг Алба, Сичуан. През март тази година монах на име Пан Цуо се самозапали като протест срещу новата религиозна политика на режима. Той почина по-късно. Скоро манастирът Кирти бе заобиколен от хора по сигурността на Китайската комунистическа партия (ККП).

Ринпоче заяви, че ККП използва тибетските будистки обичаи, за да създава илюзии и пропаганда.

Ринпоче: "Ще Ви дам пример защо казах, че ККП създава илюзии и пропаганда. В Тибет всеки манастир има специална зала, наречена "Зала за прилагане на закона". В нея има изложени леки оръжия. Включително тибетски ножове и пушки. Тибетците поставят оръжията в залата и се заклеват, че няма да бъдат използвани за убийства и лов. ККП ги замени с модерни оръжия и направи снимки, казвайки на хората, че това са оръжия за борба срещу нея."

ККП използва различни методи, за да съсипе репутацията на монасите от манастира Кирти.

Ринпоче: "Има и друг сценарий. ККП взима порнографски компактдискове и заявява, че те са от манастира Кирти. И после хората вярват, че будистите са мошеници. Защо? 'Ние, ККП, намерихме порнографски дискове в манастира.' Това са много лоши деяния."

Ринпоче посочва, че с поведението си ККП мами себе си. По думите му партията е разпространявала, че монаси са болни от СПИН. ККП използва инцидента със самозапалването на монаха Пан Цуо, карайки монаха да разказва пред медиите, че полицията и лекарите го третират "много добре".

Ринпоче смята, че патриотичното обучение на ККП има много проблеми. Особено изискването монасите да се подчиняват на нарежданията й, или публичните обиди към вярата им.

Ринпоче: "Неотдавнашното налагане на патриотично обучение от ККП е свързано с инцидента със самозапалването. Например по време на патриотичното обучение монасите уважават Далай Лама като най-висш майстор. ККП кара монасите да стъпват върху портрета му. От гледна точка на тибетци и монаси, те никога не биха се осмелили на това.

След самозапалването на лама Пан Цуо ККП заяви, че той е виновен за избиването на семейството му. Обществото не е убедено.

Ринпоче разкри, че ККП дава награда от 10 000-30 000 юана на монаси, които са били освободени от монашество. Партията също така ограничи монасите възрастово, освободи отказалите патриотично обучение и забрани на храмовете да приемат местни монаси.

Според Ринпоче религиозната политика на ККП е основната причина за неотдавнашните тибетски трагедии. Той се надява, че ККП ще промени религиозната си политика и ще проведе диалог с тибетците.

По думите му откакто е изгледал видеото за трагедията на Юе Юе, малкото момиченце от Фушан, той е много натъжен. Ринпоче заяви, че инцидентът е показател за западането на нравствения стандарт на хората. Тибетската политика на ККП също е въпрос на нравствен стандарт.

NTD репортери Hu Hihua и Zhou Ping

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!