Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Wen Hua (Epoch Times)

Продажбата на китайски сираци: изгодна, но под въпрос

Деца, страдащи от церебрална парализа, чакат за следобедна закуска в Центъра за сираци и деца с увреждания в Шининг
Деца, страдащи от церебрална парализа, чакат за следобедна закуска в Центъра за сираци и деца с увреждания в Шининг, 24 февруари 2009 г.
Шининг, провинция Чингхай, Китай. (Photo by China Photos/Getty Images)

Трафикът на бебета е доходоносен бизнес в Китай: пеленачета могат да бъдат продавани на чужденци за десетки хиляди щатски долари, като властите изглежда нямат против - дори самите чиновници могат да конфискуват деца, родени в противовес на политиката за едно дете, и да ги продават на чужденци...

Една от големите организации, занимаваща се с осиновяване на деца за чужденци – Международния фонд за подпомагане на деца (International Children’s Relief Fund  / ICRF) – е управлявана в Китай от същите хора, ръководещи неправителствената организация  Children’s Hope Relief Foundation (CHRF). За последната се предполага, че се грижи за сираци, деца с вродени заболявания и изоставени деца, според неотдавнашно проучване на китайския вестник Times Weekly.

CHRF развива дейността си в Китай от 1992 г. Не е ясно кога започва да смесва ролите си с ICRF. Според Times Weekly CHRF поема деца с вродени или тежки заболявания за лечение, убеждава родителите да се откажат от попечителството си и след това дава децата за осиновяване чрез ICRF. Чужденците трескаво купуват бебетата.

Times Weekly съобщава, че агент на ICRF в Китай е Джанг Уен (Zhang Wen), който ръководи и CHRF. За осиновителските си услуги той печели над 1 млн. юана (около 157 500 щ.д.) годишно. Според китайските закони CHRF не може да участва в осиновителска дейност, но Джанг е станал вещ в правенето на бизнес от името и на двете организации.

Първото чуждестранно осиновяване на китайско бебе е одобрено през 1985 г., а през 1992 г. законът е променен. Оттогава Китай се е превърнал в основен доставчик на деца за осиновяване на Запада. До края на 2011 г. броят на осиновените от семейства зад граница ще е 120 000, над 4000 от които предоставени от ICRF.

Според официалния уебсайт на ICRF (на китайски; английската версия вече не съществува) цената за осиновяване на китайче за американски граждани е 175 000 юана (приблизително 27 500 щ. д.) с таксите (струващи десетки хиляди щ.д.). При все това за американците е по-евтино да осиновят дете в Китай, отколкото в САЩ.

Според официалната статистика през 2010 г. американски семейства са извършили близо една четвърт от осиновяванията си в Китай.

Двата основни източника на деца са изоставени бебета и деца с вродени заболявания, чиито родители не могат да си позволят медицинските разноски по лечението и се отказват от попечителство.

Съгласно настоящия закон за осиновяванията в Китай, ако изгубено бебе не бъде потърсено в рамките на 60 дни от публикуването на съобщение от Министерството по гражданските дела, то се смята за изоставено.

Китайският Център по осиновителските въпроси е учреден през 1996 г. към Министерството на гражданските дела. Това прави министерството отговорно за регистрирането на изоставени бебета, за осиновяването им от чужденци и за пропуските и нередностите в системата.

Times Weekly съобщи през 2009 г. за твърдения, че правителството на окръг Дженюан (Zhenyuan), провинция Гуиджоу (Guizhou), е конфискувало от родители бебета, родени в разрез с политиката за едно дете, и ги е изпратило насилствено в сиропиталища.

След това пеленачетата са продавани за около 3000 щ. д. (без таксите) всяко на чужденци. По този начин от американски и европейски семейства са осиновени близо 80 бебета само от област Дженюан (Zhenyuan)  от 2001 г. насам.

Beijing News съобщи на 8 юни т.г., че някои социални институции в провинциите Фуджян (Fujian) и Гуандонг (Guangdong) също използват политиката за едно дете, за да осигурят деца за осиновяване.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!