Следвайте "Буднаера" в Телеграм

razkritia.com

100 хиляди българи жертви на Гладомора в Украйна

Изкуственият глад е предизвикан от сталинския режим в Украйна през 1932-1933 г, в резултат на което измират над 10 милиона селяни. Сред тях са и около 100 хиляди души от българската диаспора. Потресаващи фотоси показват трупове на хора, измрели от глад по улиците на украинските села и градове.

Всяка последна събота от ноември украинците отбелязват Деня на паметта на жертвите на Гладомора.

През 1932 г. в Украйна е изпратена специална комисия, оглавявана от Вячеслав Молотов. По негова заповед ако в селата не се открие зърно, се конфискуват цвеклото, картофите, зеленчуците и всяка друга храна. През декември, същата година е издадено ново нареждане, което въвежда забрана за доставките на стоки и храни за селата, неизпълнили квотите за производство на зърно, както и конфискуването на откритото на място зърно. За налагането на тези разпоредби в селата са изпратени специални „ударни бригади“, като се конфискува зърното, използвано от селяните за собственото им изхранване, както и заделеното семе за посев. Тези мерки, заедно със забраната за пътуванията и въоръжените блокади на украинската граница от войски на НКВД, превръщат украинската провинция в огромен лагер на смъртта. Това е времето, когато украинските селяни ядат котки, кучета, плъхове и мишки. Семействата разменят злато и сребро, за да получат някаква храна от магазините за търговия с чужденци – т. нар. „торгсини”, създадени с цел масова конфискация на домашните ценности.

Изследователи твърдят, че по това време са някои жители са се изхранвали, като са яли от човешки трупове.

Гладоморът в Украйна преминава при пълно медийно затъмнение, а чуждите дипломатически служби нехаят. Служители на италианското консулство в Харков изпращат на Мусолини снимки, на които се вижда как минувачи прескачат трупове по улиците. Дучето е потресен, но решава да не използва информацията за политически и дипломатически цели, тъй като по това време е съюзник на Сталин.

Няколко десетки хиляди българи също стават жертви на изкуствения украински глад, наложен от сталинското управление. На територията на Украйна има две големи български диаспори – Бесарабия и Таврия. Гладоморът взема живота на близо 100 хиляди българи от тези две области, като българската диаспора по това време е наброявала около 250 хиляди души.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!