Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Kan Zhong Guo

Ланг Шянпинг: Икономическият застой в Китай започна

Ланг Шянпинг (Lang Xianping), професор по икономика към Китайския университет в Хонконг, изнесе реч в град Шенян (Shenyang), провинция Ляонин (Liaoning)
Ланг Шянпинг (Lang Xianping), професор по икономика към Китайския университет в Хонконг. Фото: Kan Zhong Guo

"Китайското правителство е сломено!"

На 22 октомври Ланг Шянпинг (Lang Xianping), професор по икономика към Китайския университет в Хонконг, изнесе реч в град Шенян (Shenyang), провинция Ляонин (Liaoning).

Той цитира статистика, показваща защо китайската комунистическа партия (ККП) е в капан на икономическа криза и е на ръба на фалита. Някои учени казват, че заключението на Ланг не е изненадващо, тъй като те са на същото мнение.

В речта си Ланг Шянпинг, която бе широко разпространена онлайн, посочи, че официално публикуваните от ККП темп на растеж от 9.1% и инфлация от 6,2% са неверни. Вместо това, каза той, Китай като нация, е в несъстоятелност.

Ланг Шянпинг: "Цифрата от 9,1% е фалшива. Ръстът на инфлацията от 6,2% също е фалшив. Инфлацията е достигнала най-малко 16%! Знаете ли как се изчислява брутният вътрешен продукт (БВП)? Девет минус шест.

Действителният процент на растеж, според данните на ККП, трябва да е по-малко от 3%. Какво ще стане, ако инфлацията е 16%? Какъв е темпът на растеж на БВП? Минус седем процента. Ситуацията е толкова сериозна."

Професор Ланг каза, че всички настоящи политики на ККП прикриват дълбоката, мътна реалност за икономиката на Китай. Той цитира индексът PMI (индикатор за икономическото състояние на производствения сектор), за да обясни, че още от началото на юли икономиката на Китай е навлязла в рецесия.

Ланг Шянпинг: "Индексът PMI, който току-що бе обявен, има стойност над 50. Това показва нормален икономически растеж, а под 50 означава, че страната навлиза в рецесия. Сега между Китай, САЩ и Европа, позволете ми да кажа, че първата страна, която изпадна в рецесия, е Китай. Това започна през юли. Но някой съобщи ли новината? Не! На никой не е позволено да я докладва. "

Сега фондовият пазар на Китай се е понижил от 3000 пункта през април до 2313 пункта през октомври. Но други пазари като тези на имоти, автомобили, луксозни стоки, антики и изкуство наистина процъфтяват. Съвместното съществуване на такава "мрачна зима и горещо лято" се случва само в Китай. Основната причина е, че кризата на преработващата промишленост в Китай току-що започна.

Ланг Шянпинг: "Отрасловото проучване, проведено от The Economic Observer, седмичен китайски вестник, показва, че производството в шивашката промишленост в провинция Дзянсу (Jiangsu) и провинция Джъдзян (Zhejiang) е по-малко от 33%. Производството в пластмасовата промишленост е 50%, в каучуковата промишленост е 60%, а добивът на соя е по-малко от 30%. Мое собствено проучване показва, че в момента 60% от всички заводи за обработка на кожа в Хайнинг (Haining) са затворени."

Професор Ланг спомена и че въпреки че общият капацитет на електроцентралите в Китай е 916 милиона киловата, степента на оползотворяване е едва 40%. До 20 юни обемът на желязна руда, доставена в различни пристанища на Китай, е достигнал 98.9 милиона тона, далеч повече от 7098-те тона, внесени по времена на финансовата криза от последните няколко години.

Тези данни показват, че в Китай икономическият застой е започнал.

Професор Ланг подчерта, че 70% от БВП на Китай идва от изграждане на инфраструктура, която в действителност не е донесла икономически ползи за страната. Например, преди разпадането на бившия Съветски съюз, 70% от неговият БВП се е образувал от военни инженерни проекти. Сегашната ситуация в Китай е много сходна с тази на бившия Съветски съюз. Веднъж разруши ли се стълбът на преработващата промишленост на Китай, привидно впечатляващото изграждане на инфраструктура на страната няма да продължи дълго.

В рамките на пет дни от онлайн публикуването на над 4-часовия запис на речта на проф. Ланг, близо 80 хиляди души го чуха. Много нетизени бяха събудени от своята дрямка. Други изразиха загриженост за последиците от изказаната от професор Ланг истина.

Шие Тиен (Xie Tian), професор в Aiken Business School към Университета на Южна Каролина, каза, че теорията на Ланг Шянпинг за несъстоятелността на Китай не е алармираща по своята същност. Много експерти и учени вече са говорили за икономическия парадокс и криза в Китай.

Шие Тиен: "За нас, изследователите на икономиката на Китай от чужбина, това не е изненадваща новина изобщо. В действителност, ние говорим за това през последните две години."

Шие каза, че повечето китайци харчат 40-50% от доходите си за храна и за други ежедневни потребности. Когато цените на стоките, необходими ежедневно, се покачват, реалната покупателна способност, коригирани спрямо инфлацията, показва, че китайската икономика е в упадък. Въпреки това, китайският народ все още е държан "на тъмно", тъй като не получава реални данни от докладите на ККП.

Шие Тиен: "В икономическата сфера, ККП винаги е измисляла лъжи, от началото до края. Дори вицепремиерът на ККП призна, че когато е бил губернатор на провинция Ляонин, той не е вярвал на икономическите данни, предоставяни от ККП. Вместо това, той използвал конкретни статистически данни като капацитет на железопътния транспорт, цифри за производство на електроенергия и други подобни, за да определи истинското състояние на икономиката."

Шие Тиен също коментира, че сега съществува дългогодишен феномен сред служители на ККП на всички нива, а именно, "цифрите определят позицията на длъжностното лице, а служителят докладва цифрите."

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!