Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ai Yi Ming, zhengjian.org

Доброто поражда добро

Фото: Kan Zhong Guo

Ученията на школата на Буда.

Малък монах с удължен живот

Имало едно време един монах, който се усъвършенствал до много високо ниво. Той живял с малък послушник.  Веднъж, по време на медитация, монахът научил, че малкият монах ще живее само още седем дни. Загрижен, монахът казал на малкия монах да се прибере вкъщи да види и да се погрижи за родителите си.

Осем дни по-късно, младият монах се върнал.  Монахът бил много учуден, че малкият монах не бил починал.  Така, този път той започнал да медитира и тихо наблюдавал точно какво се е случило.

Оказало се, че по пътя си към дома, малкият монах видял мравуняк, който бил на път да бъде наводнен. Той бързо свалил робата си и сложил малко пръст, за да попречи на водата да влезе в мравуняка. Животът на малкия монах бил удължен с 12 години, защото предпазил мравките.

Монахът щастливо казал на малкия монах, че Небето го е възнаградило, като е удължило живота му. След като чул това малкият монах бил по-усърден в усъвършенстването си. Накрая малкият монах достигал съвършенство като Архат. 

Су Донгпо и птиците 

Су Шъ от династия Сонг построил читалня на източния склон, в непосредствена близост до къщата му, за да може да медитира и пише в читалнята. Той наричал себе си "будистът от източния склон". "Dongpo" (Донгпо) означава източен склон.

Пред читалнята му имало много растения - бамбук, кипариси и цветя. С течение на времето, дворът му се изпълнил с цветя, растения и дървета.  Много птици си направили гнезда по дърветата пред къщата. Донгпо забранил на децата и слугите си да ловят птиците. 

След няколко години гнездата на птиците били строени на все по-ниски клони. Хората дори можели да видят яйца в гнездата, когато се разхождали до дървото. Така хора и птици живеели щастливо заедно.

Майстор от школата на Буда казвал: "Хората в този свят се срещат с премеждия, най-вече заради това, че убиват други животи. Защото сте отнели животите им, те ще дойдат да ви убият, за да компенсират загубените си животи. Ако сте взели парите им и сте отказали да ги изплатите, те ще дойдат да изгорят къщата ви или да ви разделят със съпругата ви. Това е, защото в миналото, сте разрушили гнезда на птици или кошери на пчели. Това се нарича причина и следствие. Получава се съизмеримо възмездие, затова хората в този свят трябва внимателно да слушат ученията на школата на Буда." 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!