Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Dr. Jingduan Yang

Погрижете се добре за вашето чи

Чи вече не е странна дума за мнозина на Запад, благодарение на хора като д-р Дейвид Айсенберг (Dr. David Eisenberg) и Бил Мойер (Bill Moyer), които чрез работата си спомагат за разбирането на концепцията за чи...

Все пак, много хора са ме питали "Какво наистина означава чи?" В китайския език чи има няколко значения.

Определение за чи

Първо, чи означава енергията, която циркулира около нас. През различните сезони доминира различно чи. Например, има вятър за пролетта, топлина за лятото, влага за края на лятото и суша за есента. През зимата чувстваме, че има студено чи във въздуха.

Схема за акупунктура от династията Мин: Перикарден меридиан на ръка Jueyin.

Второ, чи се отнася до енергиите, които се проявяват вътре в телата ни. Ние можем да ги усетим.Кръвта и течностите се движат в тялото сякаш има вятър, който ги движи. Някои хора чувстват студ в крайниците си, понякога до толкова, че трябва да носят чорапи, докато спят.

Някои хора чувстват топлина, все едно имат висока температура, получават горещи вълни, или усещат топлина, като от химиотерапия за рак на гърдата или рак на простатата. Когато хората задържат вода, то се проявява като подуване на ставите, дебел мазен слой върху езика, диария или чувство на тежест в тялото.

На трето място, чи означава емоции. Когато някой е много ядосан, ние казваме, че този човек има "главоломно растящо яростно чи", а когато човек е много щастлив, ние казваме, че се къпе в радостно чи. Наистина, емоциите са форми на енергия и следователно форми на чи.

Четвърто, чи означава въздух. Когато хората дишат, ние казваме, че вдишват чи и издишват чи.

Пето, чи означава енергията, която поддържа функциите на всеки орган. Ето защо, сърцето има сърдечно чи, черния дроб има чернодробно чи, кръвта има кръвно чи и храносмилателната система има своето чи. Когато то се движи в правилната посока, достатъчно и с балансирани свойства, ние имаме здраво тяло и спокоен ум.

Проблеми с чи

Предците на китайската медицина са имали способността да виждат и проследяват енергийното ниво на човешкото съществуване.

Когато с чи има проблем, тялото се разболява и не функционира добре.Например, когато чи се движи в грешна посока или се "разбунтува", хората може да почувстват гадене и недостиг на въздух или може да повръщат, дишат тежко и кашлят.

Когато Чи се руши, хората може да имат трудности с контролирането на червата и пикочния мехур, или да получат херния. Когато свойствата на чи не са балансирани, хората изпитват различни симптоми като втрисане, висока температура, тремор, подути стави, нощно изпотяване, високо кръвно налягане, депресия, мания или възбуда и безпокойство.

Чи циркулира на всяко ниво в телата ни, от повърхността към вътрешността, и достига навсякъде и не оставя нищо недокоснато. То се движи вътре в каналите, които ние наричаме меридиани.Структурата на меридианите е твърде микроскопична, за да бъде видима чрез съвременните технологии.

Но предците на китайската медицина са имали технологията или естествената способност да виждат и проследяват енергийното ниво на човешкото съществуване. Те открили, че ако ние изпитваме емоционален стрес, нашата вътрешна енергия се влияе, което води до блокиране и преплитане на чи.

Ако състоянието не се коригира, то може да причини допълнителни проблеми, прерастващи в силна болка, тумор, запушени артерии, рак или дегенеративни промени, както и други подобни. Както можете да си представите, човешкото тяло има много места, където енергията може да бъде блокирана.

Когато чи не е достатъчно, това може да доведе до слабост, бавен метаболизъм, стареене и органна недостатъчност. А когато най-накрая изчезне, ние умираме.

Следователно, за да имаме добро здраве, да предотвратим заболяване и да забавим процеса на стареене, ние трябва добре да се погрижим за нашето чи.

Има два вида чи. Единото от тях е наследено от родителите ни по време на зачеването. То се нарича предшестващо раждането чи и се натрупва най-вече в меридианите на бъбреците.Предшестващото раждането чи се използва за размножаването и след това се предава на потомството. Вторият вид е постнаталното чи, което най-вече се получава от храната и въздуха, благодарение на функционирането на белите дробове и меридианите на далака.

За да поддържате енергията, предхождаща раждането, защитавайте, пазете и се снабдявайте с нова колкото можете. За да поддържа постнаталната енергия, човек трябва да се храни здравословно и балансирано, да избягва прекомерното ядене или пиене, да спи добре и да извършва физически упражнения умерено. Помислете за медитация и подходяща чигонг практика.Управлението на емоционална стабилност е ключът към запазване на енергийните канали отворени и гладкото преминаване на енергията.

Акупунктурата може да бъде ефективен инструмент, който да помогне за отблокиране на енергийните канали, пренасочване и улесняване на енергийните потоци, както и да балансира свойствата на енергията, когато се използва умело и базирано на задълбочена и точна преценка. Като основен инструмент за въздействие върху чи, акупунктурата работи както върху тялото, така и върху ума. Билковите лекарства, когато се използват правилно, също могат да помогнат, по-специално, за допълване на недостиг на чи.

Така че се запитайте: "Погрижих ли се добре за моето чи днес?"

Д-р Ян е водещ лекар, сертифициран психиатър и международен експерт по класически форми на китайска медицина. Той е четвърто поколение учител и лекар по традиционна китайска медицина, специализиращ в акупунктура.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!