Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Филипп ИОФФЕ. Epoch Times

Щастливите хора живеят по-дълго

Щастието може да добави години към човешкия живот. Резултати от ново научно изследване показват, че при възрастните хора, убедени, че живеят щастливо, рискът от смъртност е 35% по-нисък от този на нещастните хора...

Учени са напривили изследвани, в което са измерили нивото на щастие при 3 800 души на възраст между 52 и 79 години, наблюдавайки емоционалното им състояние четири пъти дневно. Резултатите били публикувани в онлайн версията на сп. "Proceedings of the National Academy of Sciences".  

Те използвали техника, наречена "мигновена оценка", която улавя емоционалното състояние в реално време. Учените наблюдавали участниците в експеримента в продължение на 5 години и записвали всеки смъртен случай за този период.

Изследователите също така взели под внимание и фактори като здравословното състояние на участниците, възрастта, семейното положение, образованието, наличието на определени заболявания и вредни навици. Оказало се, че хората, които били по-щастливи, имали по-дълга продължителност на живот.

"Бях изненадан, че ефектът на щастието се оказва толкова силен дори върху хора с хронични заболявания", - заявява Ендрю Степто, преподавател от лондонския University College. Резултатите от изследването съвпадат с предишни данни, които свързват щастието с по-дълъг и здравословен живот.

Що се отнася до това как да се постигне щастието, учените нямат отговор - изглежда, за да го получи, човек трябва да се потруди да намери отговора му сам.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!