Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Kan Zhong Guo

Каменни лъвове - синоптици

Странна новина дойде от древен манастир в Китай. 

Намиращият се в Джен Джянг манастир имал два каменни лъва, които предсказвали дали ще вали дъжд на следващия ден... 


Манастирът Шао Лонг Зен, разположен в планината Уфенг, Джен Джянг, е построен през 825 г., Годината на милосърдието (династия Танг). Тези два каменни лъва са в манастира, пред известния храм Фа Хуа. Всеки от лъвовете е висок 70 сантиметра и е покрит с лишеи. 

От лявата страна е седнал лъвът, а от дясната - лъвицата. Скулптурното им майсторство е безупречно и изискано. Монах от този храм каза, "Тези два лъва са точно като синоптици, ако искате да знаете дали ще вали утре, само трябва да ги погледнете.Ако лъвовете са изпотени, тоест са мокри, на следващия ден трябва да вали, ако не, времето ще е хубаво. Това не се е променяло през последните няколкостотин години."Той каза, че другите камъни в този храм нямат такива качества, само тези два лъва са специални, което е загадка.
  
Според преданието, тези два лъва са от началото на династията Минг и са стояли винаги пред храма Фа Хуа, "охраняващи" го ден и нощ. Но по време на Културната революция лъвовете са били откраднати. През 1985 г. игуменът на манастира ги открива в музея на Джен Джянг и след 6 години преговори успява да върне каменните лъвове обратно в манастира Шао Лонг през 1991 г..

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!