Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Викингите май са навигирали с кристални технологии

Как са плавали викингите в открито море с точност до един градус, преди пристигането на компаса в Европа?...

Според ново изследване, норвежците може да са използвали поляризиращи кристали, наречени слънчеви камъни, за да се движат в коварните северни ширини, от Норвегия до Исландия, Гренландия и дори може би Северна Америка.

Тези прозрачни кристали често се срещат в Исландия и могат да бъдат използвани за деполяризиране на светлината за откриване на позицията на слънцето, дори в много облачни условия.

Такъв кристал калцит наскоро бе открит в Олдърни, кораб на кралица Елизабет, който потъва край Обединеното кралство през 1592. Учените спекулират, че той може да е бил използван като алтернатива на съвременния компас, който например може да се е влияел от оръдията на кораба.

Международен екип от изследователи показа, че слънчевите камъни може лесно да се използват при различни условия за точна навигация чрез определяне посоката на слънцето.

Те тествали кристали с помощта на просто диференциално наблюдение на два образа - когато се постави точка на върха на кристала и се гледа отдолу, могат да се видят две точки.

"След това завъртете кристала, докато двете точки имат точно същата интензивност илитъмнина.Под този ъгъл, обърнатата нагоре повърхност показва посоката на слънцето", каза Гай Ропарс от френския университет Rennes в телефонно интервю за АФП.

"Точност до няколко градуса може да се постигне дори и при по-тъмни условия на полумрак ... викингите ще са били в състояние да определят точно посоката на невиждащо се слънце."

Изследването е публикувано онлайн в Proceedings of the Royal Society A: Mathematical, Physical, and Engineering Sciences on Nov. 2.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!