Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕВ/НТД

ЗН: Китайски творец с опит за интервю на Ху Джинтао

Пекинският художник Янг Уейдонг наскоро поиска да интервюира Ху Джинтао, Уен Джябао и други китайски политици. Според него тези известни личности не са "чувствителни" персонажи. Междувременно той покани за интервю президента Обама и други западни политици. Как е дошла тази идея на китайския творец?...

Янг Уейдонг: "Какво е разбирането Ви относно труда, човешката природа, историята, света, науката и вярата?"
Този пекински артист заяви, че се надява да чуе отговори на тези въпроси, които са близки до ежедневието на хората. Той поиска от управляващата Китайска комунистическа партия (ККП) да докаже, че неотдавнашният й лозунг за "културна реформа" не е само празнословие.

На 26 октомври Янг подава молба за интервю с Ху Джинтао, а на 30-ти удължава молбата си и до западните чиновници, включително президента Обама и британския премиер Камерън. Янг е разпратил покани и на над 130 китайски политици.

45-годишният Янг, човек с много опит в рисуването и архитектурния дизайн, е изключен от училище заради участието си в движението на 4 юни. След Ай Уейуей Янг е наричан "вторият творец на съвестта".

В наскорошно интервю на NTDTV Янг говори за смъртта на баща си, поради преследването му от ККП. По време на призива си той заяви, че е открил, че много основни принципи в китайското общество са застрашени от възможността да бъдат изгубени завинаги.

От 2008 г. Янг инициира широкомащабния документален филм "Нужда". Някои от над 500-те интервюирани са "чувствителни персонажи" в черния списък на ККП. От миналия ноември той е тормозен от китайската полиция.

Янг Уейдонг: "Те разговаряха с мен, защото интервюирах много "чувствителни" хора. Техните думи застрашават политическата стабилност на Китай, е обяснението, което ми даде ККП. От 185-те души, които бях интервюирал, 47 бяха определени като "чувствителни". Но отказват да ми кажат точно кои са "чувствителни".

Идеята за интервю с Ху Джинтао обаче идва от полицията.

Янг Уейдонг: "Идеята да интервюирам Ху Джинтао всъщност е драматична тема. Бях вдъхновен от разговорите с полицията. Ограничен от тях, трябваше да мисля кои не са "чувствителни". Ху Джинтао не е. Това е сигурно."

Джяо Гуобяо, бивш доцент в Пекинския университет, заяви, че е невъзможно Ху или Уен да приемат подобно интервю, защото това е континентален Китай, а не демократична държава.

Уанг Нинг, конгресен кореспондент за Нова Зеландия: "Молбите на Янг се нуждаят от одобрението на редица политици. Много е вероятно те да не стигнат до Ху преди да му се откаже. Докато има шанс, Янг трябва да интервюира президента Обама."

Уанг Нинг: "Западните политици ценят подобни молби за интервюта. Те ще помислят сериозно преди да приемат или откажат. ККП притежава лошия навик никога да не отговаря на молби. Тъй като документалният филм на Янг нарушава водещите социалистически ценности, вярвам, че той просто ще изчезне."

Джанг Уейгуо, гл. редактор на сп. "Trend" в Хонконг: "Не е важно дали Янг може да интервюира Ху. По-важното е, че дейността на Янг вдъхновява други репортери. Подобна дейност не би трябвало да бъде нареждана от никой лидер, нито да бъде направлявана от ККП съобразно политическата й пропаганда."

По думите на Янг Уейдонг всеки притежава правото на изразяване. Той моли Ху за отговор – независимо дали е положителен или отрицателен, защото това е право на всеки китайски гражданин.

NTD репортери Liu Hui, Wang Ziqi и Guo Jing

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!