Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕВ

Поклон пред делото на народните будители

Тези, които водиха народа ни към просвета, култура и свобода… Тези, които "събудиха" българския дух… Народните будители… Поклон!


"Нашата младеж трябва да знае, че животът само тогава е ценен, когато е вдъхновен от идейност, от стремеж; само тогава животът е съдържателен и смислен, когато е обзет от идеализъм, когато душите и сърцата трептят за хубавото, националното, идеалното, а това е вложено в образите и творенията на всички ония наши дейци, които будиха нашия народ в дните на неговото робство, които го водиха към просвета и национална свобода през епохата на възраждането и които му създадоха вечни културни ценности през неговия свободен живот..."

С тези думи министър Стоян Омарчевски обявява 1 ноември за общонационален празник, почитащ делото на светлите будители на националния дух – книжовници, революционери, просветители. Така от 1922 г. до 1945 г. на 1 ноември българския народ отдава почит и признателност към българските народни будители. Всъщност празникът неофициално е честван още от 1909 г. в Пловдив.

От 1945 г. комунистическата партия отменя празника. Но тази забрана не може да изтрие паметта на българския народ. Много селища в България продължават неофициално да отбелязват Деня на народните будители. През 1992 г. традицията отново е възродена и 1 ноември отново официално е обявен за Ден на народните будители.

Много са светлите личности, които през вековете са съхранявали и са се грижили за духовните ценности и морала на българската нация - Свети Иван Рилски, Владислав Граматик, Петър Парчевич, Петър Богдан, Паисий Хилендарски, Матей Граматик, Неофит Бозвели, Неофит Рилски, Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов, Иван Вазов, и още много други.

Нека да си припомним някои от словата на нашите будители:

"Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и имате присърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за ващите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали. За вас е потребно и полезно да знаете известното за делата на вашите бащи, както знаят всички други племена и народи своя род и език, имат история и всеки грамотен от тях знае, разказва и се гордее със своя род и език."

Паисий Хилендарски, "История славянобългарска"

--------------------------------------
Език свещен на моите деди,
език на мъки, стонове вековни,
език на тази, дето ни роди
за радост не — за ядове отровни.

Език прекрасен, кой не те руга
и кой те пощади от хули гадки?
Вслушàл ли се е някой досега
в мелодйята на твойте звуци сладки?

Разбра ли някой колко хубост, мощ
се крий в речта ти гъвкава, звънлива —
от руйни тонове какъв разкош,
какъв размах и изразитост жива?

Иван Вазов, Из "Българският език"

---------------------------------------
"Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи."

"Не си народен: виждаш народното зло и не го казваш."

Васил Левски

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!