Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Рекордно количество радиоактивен материал в океана

Ново изследване определя количеството изхвърлен радиоактивен материал в океана от разрушената атомна централа Фукушима като най-голямото в историята…


Според френския Институт за ядрена безопасност количеството радиоактивен цезий, попаднал в океана след ядрената авария на АЕЦ Фукушима I, не съответства на оповестеното от компанията оператор Tokyo Electric Power. По данни от последното изследване на института количеството на радиоактивния материал е 20 пъти повече от обявеното, предаде Дарикфайнанс. Говорителят на Tepco обаче не е коментирал резултатите от новото изследване.

Изпуснатата радиация в атмосферата пък според други учени е два пъти над обявената от правителството и Tepco. Според резултатите от изследването, публикувано в Списанието за атмосферна физика и химия, трите стопени реактора са изхвърлили 35 800 терабакерела цезий 137 в атмосферата, което се равнява на 42% от количеството, постъпило в атмосферата след Чернобил. В същото време японският регулатор определя количеството на емисиите цезий 137 на 15 000 терабакерела.

Така само в рамките на последната седмица данните, предоставени от японското правителство и оператора на централата за изхвърлената радиация, следствие на аварията в АЕЦ Фукушима, бяха опровергани от две независими изследвания.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!