Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕВ/НТД

Китай ЗН: Антитерористичния закон на ККП – "добро средство за прикритие"

На 24 октомври Китайската комунистическа партия (ККП) представи работна версия на "Резолюция за подобрение на антитерористичните усилия". Резолюцията бе широко критикувана от правни професионалисти и нетизени. Експерти изтъкват, че тя разширява дефиницията за тероризъм и е инструмент за елиминиране на социални конфликти и обществено недоволство под името на терористични дейности...

В работната версия терористичната дейност е дефинирана като "поведение, целящо създаването на обществена паника, заплаха за държавни агенции или международни организации, което е причинило или е възнамерявало да доведе до жертви, солидни икономически загуби, щети на обществена собственост или социални безредици чрез насилие, унищожение, заплахи или други средства."

Резолюцията гласи и че "подстрекаването, финансирането или подпомагането на тези дейности също се смятат за терористична дейност".

Изтъкнатият пекински адвокат и политически експерт Хан Икун посочи, че за широката публика дефиницията на тероризма, дадена от Държавния съвет, ще е много трудна за приемане.

Хан Икун: "Не сме съгласни с нея (резолюцията). Първо, тя разширява дефиницията на тероризма. Терористични дейности и организации би трябвало да са само тези, които използват насилствени средства, които са антисоциални, антихуманни, създават терор за обществото и застрашават обществените интереси. Това не включва самото правителство и правителствените агенции. Гражданите имат законното право да се изправят срещу правителство или управляваща партия."

В микроблоговете на Sina.com и Tencent, и във форумите Wangyi и Tianya хиляди нетизени отправиха въпроси или критики към новата антитерористична резолюция.

Нетизен пише: "Терористичните дейности се отнасят само за онези, насочени към цивилните. Дейности, насочени към правителствени агенции и армията, би трябвало да са защитени съобразно Женевската конвенция." Друг нетизен коментира: "Чиновниците и антитерористичните агенции ли ще решават кой е терорист?"

Според бившия прокурор от провинция Анхуей, Шен Лянгчинг, дефиницията на ККП за тероризма нарушава международно признатата дефиниция.

Шен Лянгчинг: "Вземането на правителство или войска на прицел е акт на война, а не на тероризъм, дори да са използвани насилствени средства. Това е акт на война – организиран въоръжен бунт. Целта на терористичните организации и дейности са невинните цивилни – избиването на цивилни."

Работната версия на резолюцията гласи и че чиновниците и антитерористичните агенции решават какво е терористична дейност и кой е терорист. След това полицейският отдел издава списък с имена и замразява банковите сметки, асоциирани с тези индивиди.

Пекинският политически експерт Чен Йонгмяо коментира, че наскорошните резолюции са все спускани от ККП. Целта им е да поддържат стабилността и управлението на ККП и не представляват обществената воля.

Чен Йонгмяо: "Неотдавнашните промени в наказателния закон и закона за личните карти са очевидно за държава, управлявана от полицията. Разширението на антитерористичния закон е като антидясното движение – третира дисиденти и активисти за човешки права като терористи и после ги елиминира. Антитероризмът на ККП е за поддържане на властта й – в полза на ККП в поддържане контрола над страната.

Неотдавнашният крах на Кадафи и други диктатори накара някои да се зачудят дали антитерористичните мерки на режима не са с предпазни цели.

Задграничният китайски активист за демокрация Уей Джингшенг смята, че тази резолюция е да вземе на прицел Шинджянг, Тибет, жалбоподатели, активисти за права и всички други дисидентски организации.

Уей Джингшенг: "Те използват прикритието на антитероризма – термин, донякъде международно признат – за да легализират преследването срещу дисиденти. Правителството на САЩ ги е предупреждавало многократно преди да не репресират дисидентите под името на антитероризма. ККП иска да направи това, защото то е добро средство за прикритие."

Експерти посочиха и че тази резолюция би могла да бъде поредният метод на Джянг Земин да преследва Фалун Гонг, разширявайки репресиите върху граждански активисти и дисиденти.

Шен Лянчинг: "От една страна тя (ККП) крещи "антитероризъм", но в действителност това е държава, извършваща терористична дейност. Цивилните дисиденти първоначално реагираха студено на преследването срещу Фалун Гонг. Така ККП стана по-уверена и започна да прилага по-жестоки методи срещу Фалун Гонг и активистите за човешки права. Впоследствие това се разшири и обхвана политическите дисиденти."

Шен перефразира думите на пастор Мартин Ниемолер, че когато една диктатура преследва дисидентски групи и човек не реагира, един ден преследването ще стигне и до него.

NTD репортери Chang Chun, Li Yuanhan и Li Anan

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!