Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Kan Zhong Guo

Традиционни форми на китайски упражнения

Упражнения на Петте животни

Традиционно Китай е имал различни форми на чигун и тайчи за упражняване на тялото. Тези форми на упражнения вече са разпространени по цял свят. Въпреки че няма вдигане на тежести, свързани с тези видове движения, те имат същата способност за изграждане на мускулна маса и запазване на тялото в топ форма. Разликата между двете е, че в древните китайски методи движенията са много прости, бавни, и не изискват напрегнати пози и тежести...

(фото: Kan Zhong Guo)

По време на династията Хан известният китайски лекар Хуа Туо въвежда "Упражнения на Петте животни". Движенията на Петте животни имитират тези на тигър, елен, мечка, маймуна, и птица. От въвеждането на тези движения преди почти 2000 години от Хуа Туо до днес те продължават да се използват като начин за поддържане на форма от милиони китайци по света.

През годините е имало различни варианти на тези традиционни методи. Например, един забележителен съвременен ориентир е филмът "Конфу Панда", който представя група от животни - змия, тигрица, жерав, маймуна и богомолка. Всяко животно представлява специфична форма на бойно изкуство и се е специализирало в нея, също както и всяко упражнение може да се специализира и фокусира върху укрепване на определени части от тялото.

Без да натоварва организма с големи тежести и да се плащат хиляди долари през годините за фитнес членство и лично обучение, все още има много хора, които практикуват различни форми на чигун, или "Упражнения на Петте животни", които демонстрират фитнес на същото ниво или по-добро, от тези които редовно посещават модерни фитнес зали.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!