Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Kan Zhong Guo

Успехът идва от добродетели, не от късмет

По време на династията Минг живял човек на име Джанг Уейян от Джиангин, провинция Джиансу, който бил добър писател и доста известен. В годината на Джиау, той се явил на изпити за съдия, но се провалил. Стоейки под изложените резултати от изпита, той проклинал съдиите оценявали изпитите му, смятайки, че не могат да познаят кой има действителни знания...

В този момент минавал Таоист и го чул. Мъжът се усмихнал и казал: "Виждам, че писменната ти работа трябва да е била много лоша!" Чувайки това, Джанг насочил гнева си към него: "Защо се подиграваш? Като не си чел моите статии, как можеш да кажеш, че писането ми е лошо?" Таоистът му отвърнал: "Чул съм, че ключът към писането е човек да е в мир и да поддържа спокойно сърце. Сега ти ругаеш съдиите. Трябва да си много ядосан. Как можеш да напишеш добра статия, ако имаш такъв характер?" Джанг разбрал, че което човекът му казва е много мъдро и го помолил за помощ.

Таоистът казал: "Писмените ти умения определено трябва да са добри, но ако ти е писано да се провалиш, дори и добри писмени умения няма да ти помогнат. Фундаменталното разрешение е да промениш характера си." Джанг го попитал: "Как мога да променя характера си?" Таоистът отговорил: "Ако се следва волята на Небето и се вършат добри дела, има ли нещо, което не може да се постигне?"

Джанг въздъхнал: "Аз съм просто един беден учен. Къде мога да намеря достатъчно пари, за да върша добри дела?" Таоистът казал: "Бъди състрадателен и култивирай добродетели, най-важното нещо е сърцето. От нас се изисква да носим добротата в сърцето си по всяко време. Трябва да сме по-скромни и готови да помогнем на другите. Мотивите за помощ трябва да са чисти. Следвай небесения принцип. Човек не се нуждае от пари, за да бъдат смирен. Можеш да постигнеш това без да си богат. Защо не се вгледаш в себе си, вместо да проклинаш съдиите?" Джанг бил трогнат и благодарил на Таоиста.

От тогава Джанг бил много добродушен към другите и взискателен към себе си. Той култивирал добродетели и станал човек с висок морал. Основал училища и обучавал хората. Учил ги да избягват да вършат лошо и да правят добри дела, независимо колко дребен е случаят. Той насърчавал хората да бъдат добри един към друг. Всички оценявали това високо.

Един ден, три години по-късно, Джанг имал сън. Той сънувал, че влязъл в голяма къща и в къщата имало книга с изброени вътре имена, но и с много празни полета. Той попитал стоящ наблизо човек за празните полета. Човекът му казал: "Това е списък на имената, които ще бъдат приети тази есен. Ако име се появяви тук и това лице не е извършило никакви лоши неща, името ще остане. Празните полета са от тези, които биха били приети, но тъй като са извършили лоши неща, имената им са изтрити. През последните три години ти си бил добър към другите. Твоето име е добавено".

Джанг издържал изпитите за съдя тази година. По-късно той извършил много добри дела за своя народ.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!