Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Kan Zhong Guo

Кой подлъгва войниците да започнат Кръвопролитията на Тянанмън?

Американски дипломатически грами, разкрити от WikiLeaks, разказват историята на войник, който участвал в Кръвопролитията на пл. Тянанмън. Войникът разкрива, че Китайската комунистическа партия (ККП) подлъгва войниците да стрелят по цивилни. Семейства на жертвите призовават участниците и свидетелите на кръвопролитията да проявят смелост и кажат истината, за да се възстанови историята…

Изпращането на тази грама е инициатива на американското консулство в Шанхай на 26 март 1990 г., по-малко от година след Кръвопролитията на пл. Тянанмън от 4 юни 1989 г. Грамата описва член на консулския персонал, който се връща в родното си село в Джеджианг, където слушал майка да разказва за преживелиците на сина си, след участие в Кръвопролитията на Тянанмън.

Преди Кръвопролитията на пл. Тянанмън на 4 юни 1989 г. гражданите на Пекин се опитват да убедят войниците да не изпълняват нарежданията за разправа с протестиращите.
(фото: Kan Zhong Guo)

Синът на жената е бил войник от 38-мо подразделение на армията, полк за поддържане на военно положение, разположен в Пекин. На 4 юни синът й и колегите му войници, разположени на югоизточния край на пл. Тянанмън, трябвало да произведат предупредителни изстрели във въздуха, за да разпръснат тълпата. Те обаче получили устна заповед от най-високо ниво, че липсват 100 войници, които може би са убити от демонстриращите студенти.

След бързо преброяване тази цифра се потвърждава. Това вбесява войниците, така че когато им се нарежда да стрелят, те не се поколебават да стрелят с картечниците в тълпата. Това действие само по себе си убива над 1000 цивилни граждани. Телата на цивилните биват запалени с бензин и изнесени с хеликоптери. След това така наречените "липсващи и убити" другари на войниците внезапно се появяват отново. Осъзнавайки, че е бил измамен да стреля по невинни студенти и цивилни, войникът е в агония от своите действия.

По време на Кръвопролитията на пл. Тянанмън, Фанг Джън е преследван от танкове, което води до прегазване на краката му. Той казва за NTD Television, че през годините все се е питал защо войниците са били толкова жестоки по това време, избирайки да премазват студенти с танкове?

Фанг Джън коментира: "Това което грамата прави известно е, че обикновените войници имат съвест, но защо бяха толкова безпощадни в убийството на цивилни граждани по онова време? Мисля, че имаше два фактора. Единият е, че те са получили твърда заповед, на която не са могли да не се подчинят. Другият е, че в рамките на органите на ККП, а също и в армията, съществуват някои индивиди, чиято мисия е да предизвикват омраза на войниците срещу цивилни граждани." Фанг Джън посочи, че органите на ККП подбуждат към ненавист, преди да изпълнят планираните си кръвопролития.

Фанг Джън продължава: "Що се отнася до съобщението, че войници са били избити от студенти, лицата, които първи препредават тази история може да са били цивилно облечени агенти или някакъв вид тайни агенти на ККП. Подобно на революцията в Египет по време на която хванаха много хора, чиято подмолна роля е да създадат хаос, извинения и възможности за подтискане на цивилните от страна на властите."

Грамата също така разкри, че след Кръвопролитията на пл. Тянанмън, войникът е бил изпратен в отпуск и е получил заповед. Не му е било позволено да говори с никого за инцидента. От майка му също е било изискано да "пази мълчание".

Джанг Шианлин, майка на убит студент сподели: "По време на мирни демонстрации от цивилни властите на ККП безпричинно убиха невъоръжени цивилни, включително сина ми. Подобно действие е грях и престъпление. Надявам се, че всеки, който е участвал в Кръвопролитията на Тянанмън и знае истината, или който е станал свидетел на инцидента, да започне да говори".

Поради блокадата на ККП върху информацията около кръвопролитията, точният брой на жертвите от Кръвопролитията на Тянанмън от 1989 г. е трудно да се изчисли.

Фънг Конгдъ, лидер на движението за демокрация от 1989 г., който сега живее в САЩ, каза, че след години на разследване той изчислява, че около 3000 души са били избити. Някои хора смятат, че броят на жертвите може би е в размер на десетки хиляди.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!