Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕВ/НТД

Китай ЗН: Филмът "The Lady" забранен в Китай

На филмовия фестивал в Торонто през септември премиерата на филма "The Lady", адаптация по живота на изтъкнатата бирманска демократка Аун Сан Су Чи, привлече огромно внимание. В китайското виртуално пространство обаче всички критики и трейлъри на филма бяха изтрити...

Наскоро сред нетизените бе широко разпространено съобщение относно филма "The Lady", представящ живота на изтъкнатата бирманска активистка за демокрация Аун Сан Су Чи. Според съобщението Държавната администрация за радио, филми и телевизия (ДАРФТ) на Китайската комунистическа партия (ККП) е инструктирала, че съдържанието на филма е в разрез с официалните разпоредби. Затова всякакви форми на популяризиране, свързани с новини и трейлъри на филма, са забранени в Китай.

Журналистите установиха, че много онлайн линкове към този филм са деактивирани. В популярен сайт за споделяне на видеоматериали нетизен пита: "Защо няма линкове за сваляне?" Други отговарят: "Това е чувствителна тема; темата за демокрацията е това, което властите презират най-силно."

Нетизен заключава: "Колкото повече се блокира, толкова по-бързо се разпространява!"

Филмът е адаптация по живота на Аун Сан Су Чи, изтъкната активистка за демокрация в Бирма. Режисьор е французинът Люк Бесон, главната роля играе малайзийската актриса Мишел Йеох. През 1988 г. Аун Сан Су Чи се завръща в Бирма от Великобритания, за да се грижи за сериозно болната си майка. Тя е хвърлена в затвора от военното правителство на Бирма заради ръководната й роля в цивилни демократични движения. През 1995 г., тъй като отказва да напусне Бирма, тя губи възможността да се събере със съпруга си, британеца Арис. Арис умира през 1999 г. от рак на простатата. Филмът се фокусира върху пресъздаването на този период от живота на Аун Сан Су Чи.

През септември, след повече от година снимачен процес, се състоя премиерата на "The Lady" на филмовия фестивал в Торонто. На 12 октомври филмът бе излъчен на филмовия фестивал в Бусан.

Бившият новинарски асистент от пекинския офис на New York Times, Джао Ян, коментира приключилия 6-ти пленум на ККП и заявленията му за "културен ренесанс". Сега Централният пропаганден отдел на ККП и ДАРФТ издават подобна забрана, което показва, че партийните власти нямат вяра в културата.

Джао Ян: "Нали твърдяха, че ще работят за културното ни самочувствие? За културната ни самоосъзнатост? Дори такъв филм, представящ лидер на ненасилствено движение в една малка страна, може да ги уплаши? Има ли нещо, от което да не ги е страх?"

Радио Free Asia е било информирано от маркетинговия отдел на ДАРФТ, че "The Lady" не е включен в програмата на прожекциите. Колкото до въпроса за евентуалното му излъчване по екпраните в Китай, засега никой не е дал отговор.

Ли Тянтян (адвокат в Шанхай): "Тези неща са това, от което властите се страхуват много, без конкретна причина. По-специално, стремежът към демокрация в една нация и действията в тази посока са това, от което ги е страх."

Неотдавна президентът на Бирма, У Денгшенг, обяви, че съобразно народната воля той спира проекта Myitsone за водноелектрическа централа, разработен съвместно с китайските комунистически власти. Преди това изявление У е имал безпрецедентна среща с Аун Сан Су Чи. От 12 октомври правителството каза, че ще освободи 6300 затворници, включително някои изтъкнати политически затворници.

Според наблюдатели промените в Бирма са знак, че вълната от демократични движения в Близкия Изток и Северна Африка е достигнала Бирма.

Джяо Ян: "Когато бирманското военно правителство караше танкове и насочваше оръжие срещу бирманския народ, Аун Сан Су Чи бе тази, която вървеше начело на шествието с лице към куршумите и казваше: "Целете се в мен." Това, което липсваше на китайския народ, беше точно духът на Аун Сан Су Чи. Изправена пред мощта и оръжията, тя не прояви страх, а пристъпи напред смело, стоейки рамо до рамо с народа."

65-годишната Аун Сан Су Чи е родена в Янгун, Бирма. Тя завършва Оксфордския университет и става лидер на бирманското мирно демократично движение. През 1990 г. е начело на Националната лига за демокрация и печели общите избори. Но изборните резултати са анулирани от военното правителство, и тя е поставена под домашен арест за 15 години. През 1990 г. Аун Сан Су Чи печели наградата "Сахаров", а през 1991 г. – Нобеловата награда за мир, като така става първия човек в историята, спечелил награда за мир в затвора.

Правата за "The Lady" са продадени на Cohen Media Group.

Очаква се филмът да излезе в края на тази година и да се състезава за наградите на Академията.

NTD репортери Qin Xue, Li Qian и Zhou Tian

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!