Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Kan Zhong Guo

Десетте най-забележителни храма в света

 

1. Манастирът на тигровото гнездо

Тактшанг Гоемба, известен още като Манастира на тигровото гнездо, е едно от най-светите места в Бутан. Разположен в планинската верига Паро, върху 900 м. високи скали, той е построен през 1692 г. Твърди се, че вторият Буда, Гуру Ринпоче, полетял към това място, яздейки тигър, и медитирал там.

Манастирът на тигровото гнездо
(фото: Kan Zhong Guo)


2. Храмът на белия дракон

Храмът на белия дракон е разположен в Тайланд. Той е най-уникалният храм в света – целия бял и с многобройни гравирани дракони и различни посребрени красиви форми и мотиви. Погледнат под определен ъгъл, целият храм като че ли излъчва удивителна, магическа светлина.

Храмът на белия дракон
(фото: Kan Zhong Guo)


3. Храмът Прамбанан

Храмът Прамбанан е разположен в сърцето на Ява, Индонезия. Построен е през 859 г. Той има осем основни зали, заобиколени от 250 малки храма.

Храмът Прамбанан
(фото: Kan Zhong Guo)


4. Храмът Дайкин

Разположен в Янгон, Мианмар, храмът Дайкин е с 2500-годишна история. Твърди се, че след като двама братя пренесли ориз от Мианмар, за да облекчат глада в Индия, на връщане донесли осем части от косата на Буда Шакямуни – и за съхранението им построили този храм.

(фото: Kan Zhong Guo)


5. Небесният храм

Небесният храм се намира в Пекин, Китай. Построен е през 1420 г. и първоначалното му название е "Храмът на Небето и Земята". През 1530 г. името му е променено на "Небесния храм".

Небесният храм
(фото: Kan Zhong Guo)


6. Храмът Чион

Разположен в Киото, Япония, храмът Чион е построен през 1234 г. Той разполага с най-голямата камбана, която тежи 74 тона. За да забие камбаната са нужни 17 монаха.

(фото: Kan Zhong Guo)


7. Балтийският Буда

Балтийският Буда е открит в Индонезия от турците през 19-ти век. За изграждането му са били необходими над 55 000 кубични метра камък. Има 2700 барелефа и 504 будистки гравюри. Никой не знае защо е бил построен, нито защо е бил изоставен.

Балтийският Буда
(фото: Kan Zhong Guo)


8. Златният храм

Златният храм е разположен в Пенджаб, Индия. Построен е около 1500 г. Според легендите не един Буда е медитирал тук, включително основателят на Сикх, Гуру Нанак. Целият храм е обсипан с мраморни гравюри, като горната му част е от злато и инкрустирана със скъпоценни камъни, олицетворяващи безбройните звезди.

Златният храм
(фото: Kan Zhong Guo)


9. Храмът Вишну

Разположен в Тиручирапали, Индия, храмът Вишну е най-големият индуистки храм, издигнат в чест на един от главните индийски богове, Вишну. Той е обграден от седем концентрични стени, като най-външният участък е с дължина от почти 4 км. Храмът има 21 кули, най-голямата от които е висока приблизително 15 етажа.

Храмът Вишну
(фото: Kan Zhong Guo)


10. Храмът Ангкор

Разположен в Камбоджа, храмът Ангкор е бил индуистки храм в началото след построяването си през 12-ти век, но постепенно е превърнат в будистки храм около 15-ти век.

(фото: Kan Zhong Guo)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!