Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Gu Qing'er (Epoch Times)

Китай: Независим изборен кандидат застрашен от затвор

Политически кандидат, независим от управляващата Китайска комунистическа партия, е бил арестуван от полицията в провинция Гуиджоу (Guizhou) на 19 октомври, доказващо отново, че и днес човешките права са фикция в Китай ...

Чен Ши (Chen Xi), писател, известен с участието си в студентското движение на пл. „Тянанмън“ през 1989 г., се е опитал да се кандидатира за независим кандидат в предстоящите избори за Национален народен конгрес и, по думите на съпругата му, по тази причина е бил задържан.

Активисти за демокрация в Гуиджоу празнуват освобождението на Чен Ши (третият отляво, първи ред) на 26 май 2005 г. (Снимката е предоставена от г-н Хуанг Янминг / Huang Yanming)

В ранния следобед на 19 октомври Чен отишъл до местната избирателна станция, за да разгледа списъка с изборните кандидати. Там той прехвърлил изборната информация на флаш-картата си и се прибрал вкъщи.

Няколко часа по-късно обаче двама души от избирателната станция и един полицай дошли в дома му и заявили, че Чен е копирал „защитена“ информация. Те настояли той да ги придружи.

Съпругата му, г-жа Джанг (Zhang), описва случилото се така: „Те изтриха копираното от него и конфискуваха флаш-картата му. После го отведоха в кварталния център за наблюдение и запечатаха компютъра, така че никой друг да не може да го ползва.“

Същата нощ в 11 часа вечерта полицията нахлула в дома им. „Над 10 полицаи нахълтаха вътре, конфискуваха компютрите ни и периферните им устройства, както и материали от кампанията за изборите. Взеха и снимки и видеоматериали. Няколко часа по-късно претърсиха и предишния ни дом“, припомня си г-жа Джанг.

„Чен Ши ми звънна към 6 часа сутринта на следващия ден, за да ми каже да му приготвя дрехи. Каза, че искат да го осъдят и хвърлят в затвора.“

Но до 16 ч. Чен все още не се е върнал за дрехите си, нито семейството му е чуло нещо от него.

На 5 октомври няколко активисти за демокрация в Гуиджоу, наричащи себе си Комитет за човешки права, провеждат организационно събрание, на което са демократично избрани 4-ма кандидата. Чен Ши е един от тях.

Преди време той сподели пред Epoch Times, че иска да използва демократичния процес за мирна промяна на еднопартийното управление на Китай.

По думите на друг застъпник за демокрация в Гуиджоу, Ми Чонгбяо (Mi Chongbiao), участието в избори е законно според китайския закон, но когато гражданите действително се опитат да направят това, комунистическият режим се чувства заплашен. Ми определя режима като казващ едно, но вършещ друго. Според него подобни измамност и двуличие доказват, че човешките и гражданските права са фикция в днешен Китай.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!