Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕВ/НТД

Китай ЗН: Културната амбиция на 6-я пленум

Китайската комунистическа партия (ККП) приключи 6-тия си пленум на 17-тия Централен комитет. На пленума ККП разкри, че ще гради своя т. нар. "социалистическа културна мощ". Според нея, за да получи международно признание, режимът трябва да засили културното си влияние. Експерти твърдят, че ККП иска да разпространява комунистическата си идеология на Запада и така да завладява света. Ще успее ли ККП в тази си амбиция?...

4-дневната пленарна сесия приключи на 18 октомври. Членове на обществеността са загрижени относно нейната реформа. Конгресът прие нова резолюция за "Задълбочаване реформата на културната система, популяризиране на социалистическото културно развитие и други важни въпроси".

Според Чен Шаофенг, зам.-ректор на Пекинския университет, новата резолюция е била основната тема на пленума. Той обаче посочва, че настоящото развитие на китайската култура не съответства нито на икономиката и социалното развитие, нито на международното влияние на Китай.

По думите му новата резолюция означава, че ККП се опитва да популяризира идеята, че икономическата мощ на Китай върви заедно с културната, и сега страната се опитва да си изгради имидж на световен лидер.

Експерти зад граница коментират, че резолюцията изтъква културните манипулации на ККП и амбицията й да завладее света.

Според Лиу Инчуан сега ККП разбира, че само уповаването на икономическа мощ и военно управление не е достатъчно за покоряване на света, и вече разчита на културно превъзходство.

Лиу Инчуан (директор на U.S. International Publisher): "Смятам, че целта на ККП ще е трудна за постигане. Доколкото знам, културата на ККП е базирана на марксизма-ленинизма, идеологията на Мао Дзедун, теорията на Денг Сяопинг, Трите Представи на Джянг и концепцията за научното развитие. Няма да има практически пробив."

Лиу добави, че за ККП би било трудно да се откъсне от атеистичните си рамки и материалистичната си култура. А без да се подобри и в двете отношения, тя няма да стане водеща световна култура, нито да бъде приета от световна аудитория.

Каква култура популяризира ККП?

Д-р Йе Ке от Университета на Южна Калифорния, Факултета по държавна политика, отбелязва, че ККП популяризира собствената си комунистическа партийна култура.

Д-р Йе Ке (Университета на Южна Калифорния): "Партийната култура е базирана на интрига и опери по революционен модел. Водещите теми са в разрез с универсалните ценности, приети по света. В действителност културата на ККП е несъвместима с класическата. Как може такава диктаторска култура, такава лицемерна, изкривена култура да отговаря на световните стандарти?"

Бившият китайски баскетболен играч Чен Кай, живеещ днес в САЩ, сподели опита си от миналото. Докато мнозина са завиждали за позицията и статута му в Китай, той твърди, че сърцето му е било мъртво под управлението на ККП.

Чен Кай (бивш китайски национален баскетболен играч): "ККП разбира много добре, че лишавайки хората от душа прави собствените й позиции по-стабилни. Просто ако всеки живее като "немъртъв", подобно на ККП, ако всеки живее без ценности, без чувство за справедливост или достойнство, тогава ККП може да седи сигурно на позицията си. Ако ККП направи целия свят такъв, тогава тя може да доминира над него."

В опитите си да правят бизнес с Китай някои западни компании са спонсорирали пропагандния филм на ККП "Основаването на партията". Чен Кай посочва, че когато прави бизнес с диктатура, накрая човек може да бъде изяден от нея.

Д-р Йе Ке (Университета на Южна Калифорния): "Културата, за която говори ККП и външната й пропаганда, са все с цел да я предпазят. Точно сега ККП е много остаряла и слаба в културно отношение. Така че тя трябва да измисли нов лозунг или да излезе с повърхностна теза, за да привлече вниманието като говори. Но истинската култура не е повърхностна, тя има вътрешни ценности. Когато се срещате с международни кръгове, как се отнасяте към подобен въпрос? Когато сте изправени пред опозиция от други държави и когато обикновените граждани са преследвани от диктатура, на коя страна сте?"

Миналия март китайският режим не взе страна по отношение резолюцията на ООН за Либия. След това този месец, на 3 октомври, ККП се обяви срещу резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, осъждаща сирийското правителство за използване на военна сила срещу цивилни протестиращи. Тези действия оставиха западните лидери разгневени и разочаровани от китайския режим.

NTD репортери Zhou Yulin, Li Jing и Xiao Yu

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!