Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля ИВАНОВ (Epoch Times)

WikiLeaks: корупцията в съдебната система на Китай по-мащабна, отколко през 80-те

Корупцията в съдебната система на КНР непрестанно расте. През 2007 година само в провинция Дзилин от постовете си са били свалени поне 10 съдебни служители от Върховния съд, за което било забранено да се съобщава в медиите. Главната причина за тази ситуация е самата съдебна система...

Затова съобщава американски дипломат от консулството на САЩ в град Шенян, провинция Ляонин, на 26 септември 2008 година в свое комюнике, което получи гласност на страниците на сайта WikiLeaks.

В комюникето се казва, че през 2007 година са били уволнени най-малко 10 съдебни служители заради корупция, някои то тях дори са били изключени от партията, но китайските медии не са съобщили нищо за това. Освен това поне 6 други местни чиновници в съдебната система са били осъдени на 10 години затвор същата година.

Източникът заявил пред американският дипломат, че комунистическите чиновници изискват от сътрудниците на дисциплинарната комисия да ограничават проверките на служителите от съдебната система, така че в действителност корупцията в съдилищата е значително по-голяма.

В комюникето са цитирани думите на адвокат от град Далиан, който казва, че корупцията в съдебната система на провинция Ляонин „има местни особености”. Той пояснил, че например често играе маджонг със съдиите и нарочно губи пари, като по този начин ги склонява да се произнесат по делото в негова полза.

Редактор от юридическият институт в провинция Дзилин с фамилия Сюй разказал, че корупцията в местните съдилища е много по-висока отколкото във Върховния съд, тъй като проверките от висшестоящи инстанции са сравнително по-редки.

В друго комюнике от 11 декември 2008 година, изпратено от американски дипломат от посолството на САЩ в Пекин, се казва, че на 9 декември дипломатът се е срещнал с четирима правозащитни адвокати и демократични активисти. Докато обсъждали въпроса с човешките права в Китай, адвокатите посочели, че при комунистическото управление няма независима съдебна система.

Бившият адвокат и настоящ професор от Пекинския университет Цинхуа, с фамилия Ли разказал, че в настоящия момент корупцията в съдебната система е много по-висока в сравнение с 80-те години. Според думите му, главният проблем в съдебната система е липсата на професионализъм у съдиите.

Ли казва, че през 90-те години е участвал в няколко обучителни курса за съдии, но всички придобити там умения са неподходящи, тъй като когато съдиите се завърнат към средата на съществуващата вече система, с тях се връщат и всички порочни навици.

Той също подчертал, че главният проблем за корупцията не е в конкретни хора, а в цялата система, която принуждава съдебните служители да взимат подкупи. Според него тази система съществува във всички други отдели и структури на правителството на комунистическата партия.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!