Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля ИВАНОВ (Epoch Times)

Китай: Два автомобила прегазиха малко момиченце пред очите на хората

Новината за това, че в град Фошан два автомобила последователно прегазиха две годишно момиченце, след което 18 души минаха покрай нея без да направят нищо, шокира света. Журналист издири хората минали покрай окървававеното дете...

Уан, бащата на малката Юеюе разказа пред кореспондент на Epoch Times, че дъщеря му се намира в интензивното отделение на болницата в град Гуанджоу. Тя така и не е дошла в съзнание, лицето и е отекло, а зениците разширени. Докторите опровергали съобщението в медиите, че мозъкът на детето е мъртъв. Състоянието и е оценено като стабилно, но тя все още не може да диша самостоятелно и е в кома.

Ридаещата майка на малката Юеюе
Ридаещата майка на малката Юеюе. Снимка: epochtimes.com
Родителите на пострадалото момиченце. Снимка: epochtimes.com
Малката Юеюе преди страшния инцидент. Снимка: epochtimes.com

Равнодушните хора

Както се вижда от записа, направен от охранителните камерите в магазина, покрай премазаното от автомобилите дете минават 18 човека. Тези хора не обръщат никакво внимание и не се опитват да й помогнат. Именно това е най-шокиращото в този случай.

Кореспондент на изданието „Янчен Уанбао” с помощта на местни доброволци са намерил тези хора и се е опитал да разбере защо са постъпили така. От всички само една жена, която минала заедно с детето си покрай момиченцето сподели, че се разкайва за постъпката си. Всички останали уверявали, че не са видели никакво лежащо на пътя момиченце.

Цуй, местен жител, познавал всички в района. Когато видял записа веднага разпознал няколко човека. Той сам пожелал да помогне в издирването на тези хора, затова отишъл в съседна закусвалня, където работел младежът, които минал покрай момиченцето с мотоциклет. Младежът му казал: „Това не е твоето дете, защо не си гледаш работата!”. Пред кореспондента казал, че не е видял никакво момиченце.

Госпожа Лин, която работила близо до бутик №18 и която в този момент минала покрай момиченцето с детето си каза: „Видях, че момиченцето лежи и плаче. Попитах местен търговец дали детето не е негово. Той ми отвърна, че не е и не знае на кой е. Страхувах се да я докосна”.

Реакцията на международната общественост

Инцидентът предизвика бурни реакции сред световната общественост. Международните медии писаха, че това е тест за наличието на съвест в китайското общество, а също така и за равнодушието на китайците към чуждото нещастие, свързано с господстващият в страната комунистически режим и неудържимия стремеж към материална изгода.

Британският вестник The Daily Telegraph писа: „Не създаде ли 30-годишното ентусиазирано икономическо развитие вакуум в областта на морала?”.

Според американския Wall Street Journal: „Равнодушието на китайците през последните няколко години често е забелязвано от чужденците и самите китайци. Според някои това е неизбежен резултат от слепия неудържим стремеж на Китай към икономически просперитет”.

Агенция Reuters отбеляза, че равнодушието на минувачите, виждайки прегазеното от автомобилите момиченце, показва дали има съвест в китайското общество. Бурният ръст на икономиката доведе до това, материалните ценности в съзнанието на китайците напълно да заместят моралните, се казва още в съобщението.    

Френското радио Radio France Internationale коментира: „На пръв поглед изглежда, че престъпното поведение е реакцията на шофьорите и равнодушието на минувачите, но коренът на това е залегнал в безчовечното авторитарно общество, което съществува в Китай вече 62 години”.

Записът на трагедията заснет от охранителната камера на магазина, представен от местен телевизионен канал: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=h1ksL6oWP0U

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!