Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Kan Zhong Guo

Десет удивителни места по света

Седемте чудеса на древния свят като великата пирамида в Гиза и висящите Вавилонски градини са добре известни съкровища. По-долу следват десет чудесни места, също толкова удивителни и заслужаващи посещение...

1. Островите Свят, Дубай

Ако някога сте мечтали да покорите света за един ден, островите Свят са точното място. Това е изкуствен архипелаг от многобройни малки острови, изградени в грубо подобие на световната карта и намиращи се в близост до крайбрежието на Дубай. Размерът на островите варира от 2300 до 8360 кв.м. Разстоянията между тях са средно от около 50 м. Изграждането им все още е в ход. Ако планирате посещение, сега е моментът да започнете да спестявате.

Островите Свят, Дубай
(фото: en.kanzhongguo.com)


2. Оризовите тераси Банауе, Филипините

Ако намирате изкачването на стъпала за досадно, трябва да посетите оризовите тераси Банауе. Разположените северно от Манила тераси са изсечени в планините Ифугао от предшественици на местните хора и се вярва, че това е постигнато с минимално оборудване. Наричани от филипинците „осмото чудо на света“, те са разположени на около 900 м. над морското равнище. Твърди се, че ако стъпалата бъдат поставени едно до друго, площта би се равнявала на 39 000 кв.км.

Оризовите тераси Банауе, Филипините
(фото: en.kanzhongguo.com)

3. Гибралтарската скала, Гибралтар

Разположен на Иберийския полуостров е нос от монолитен варовик, издигащ се на височина от 425 м. Известна още като „Колоните на Херкулес“, скалата е силно ерозирала и полуразрушена част от земна гънка, формирала се през ранния етап на юрския период преди около 55 млн. години. Тя е собственост на Британската корона от 1713 г. Както казват британците, „солиден като Гибралтарската скала“, тя е ключов елемент от защитата на транспортните връзки към Средиземноморието. Уникалното й географско разположение и дивата й красота привличат хиляди туристи всяка година.

Гибралтарската скала, Гибралтар
(фото: en.kanzhongguo.com)

4. Глетчерът Франц Йозеф, Нова Зеландия

Франц Йозеф е 11 км. дълъг глетчер, спускащ се от Южните Алпи до по-малко от 300 м. над морското равнище през зелените и тучни тропически гори. Той е открит и наименуван от германския изследовател Юлиус фон Хааст през 1860 г. Смята се, че глетчерът е съществувал от над 7000 години и се е простирал в морето. Поради тежките снеговалежи зрелищният Франц Йозеф е един от малкото глетчери, които все още нарастват – учените са регистрирали дневен растеж от около 3 м. през 2005 г.

Глетчерът Франц Йозеф, Нова Зеландия
(фото: en.kanzhongguo.com)

5. Пещерите Карлсбад, Америка

Разположени в планините Гуадалупе в югоизточно Мексико, историческите пещери Карлсбад се състоят от над 300 варовикови пещери във фосилен риф, утаен в някогашно море преди 250-280 млн. години. Те предлагат рядък поглед към подземните светове, съхранени под пустинята, а през лятото са дом на приблизително 400 000 прилепа! Поради огромния им размер хора са навлизали в едва една десета от 500-километровата им дълбочина.

Пещерите Карлсбад, Америка
(фото: en.kanzhongguo.com)

6. Каменната гора, Китай

Едно пътешествие до Китай не е пълноценно без посещение на Каменната гора в Юнан. Местните я наричат „феномен номер едно на Земята“. Каменната гора покрива площ от 300 кв. км. и се състои от сложни каменни образувания и странен, стръмен пейзаж, който според геолозите е бил обширно разширение на море преди около 270 млн. години. Популярно място е Пещерата на странния вятър – в акомпанимент на грохота на водата, на всеки половин час от пещерата се надигат силни ветрове за 2-3 минути, но само от август до ноември!

Каменната гора, Китай
(фото: en.kanzhongguo.com)

7. Айсберг В-15, Антарктика

Някога B-15 е бил най-големият регистриран в света айсберг с повърхностна площ от 11400 кв. км. Бил е по-голям от о-в Ямайка, преди да се откъсне от шелфа Рос Айс през март 2000 г. Той се разцепва допълнително през 2002 и 2003 г., което причинява смъртта на огромен брой пингвини. Днес титлата за най-голям айсберг принадлежи на С-19А, който е с приблизителните размери на Бруней.

Айсберг В-15, Антарктика
(фото: en.kanzhongguo.com)

8. Магнитният хълм, Канада

Магнитният хълм е разположен на северния край  на Монктън в Ню Брънсуик. През 30-те години забелязали, че на едно място близо до основата на хълма, придвижвайки се на юг, шофьорите трябвало да ускоряват, за да предотвратят тръгване на заден ход. В действителност това е пример за гравитационен хълм – вид оптична илюзия, създадена от надигащия се и спускащ се терен. За това удивително преживяване е нужно само да поставите автомобила си на привидно неутрален терен, за да видите как той тръгва назад или нагоре по хълма!

Магнитният хълм, Канада
(фото: en.kanzhongguo.com)

9. Силбъри Хил, Великобритания

Силбъри Хил е варовиков хълм в близост до Ейвбъри. С височината си от 40 м. той е най-високият предисторически създаден от човека хълм в Европа и един от най-големите в света. Според археолозите Силбъри Хил е бил изграден преди около 4750 г., като натрупването и оформянето му са отнели 18 милиона човеко-часа. Предназначението му обаче все още е предмет на чести дебати.

Силбъри Хил, Великобритания
(фото: en.kanzhongguo.com)

10. „Приказните комини“, Турция

 „Приказните комини“ са високи, стройни скални образувания, които се издигат от дъното на пресъхнал отточен басейн. Изградени са от относително мека скала, над която следва пласт по-твърд и по-трудно ерозиращ камък, предпазващ всяка колона. Обаянието на тези приказни комини се крие не само в причудливата им красота, но и в удивителното им претворяване в обитаеми места.

„Приказните комини“, Турция
(фото: en.kanzhongguo.com)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!