Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тибет: Нови стрелби

Китайската полиция е стреляла и ранила двама тибетски демонстранти в неделя, а тибетска монахиня е изгоряла след като се е самозапалила на следващия ден, каза група, застъпваща се за самоопределението на Тибет...


Самозапалването и протестите могат да се разглеждат като сигнал, че гневът расте в префектура Аба, предимно тибетски етнически регион в югозападната провинция Сичуан, известен с незачитането си на китайския контрол, съобщи Ройтерс.

Правозащитни групи твърдят, че размириците може да доведат до събития в Аба като тези през март 2008 г., когато будистки монаси и други тибетци, лоялни на намиращия се в изгнание духовен водач Далай Лама, се изправиха пред полицията и войските.

Състоянието и местонахождението на двамата протестиращи, които бяха застреляни и ранени, Дауа и Друкло, не са известни, заяви базираната в Лондон група „Свободен Тибет”.

В понеделник 20-годишна монахиня, Тензин Уангмо, се самозапали пред манастира в района, което беше деветото самозапалване тази година в тибетската част на Китай, според „Свободен Тибет”.

Официален представител на правителствената пропаганда в Сичуан заяви пред Ройтерс, че не знае нищо за последните два случая.

Китай управлява Тибет с железен юмрук откакто комунистическата армия нахлува там през 1950 г.

Но комунистическото правителство на Китай отхвърля критиките по този въпрос на правозащитните организации и намиращите се в изгнание тибетци.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!