Следвайте "Буднаера" в Телеграм

en.kanzhongguo.com

Нет кухня: Варени круши в канелено-джинджифилов сироп

Този десерт е много освежаващ, сервиран студен през лятото, и успокояващ, ако се сервира топъл в по-хладно време...

Според китайската медицина крушите са охлаждащи по природа, но потопени в канелено-джинджифиловия сироп, стават неутрални, ако не загряващи. Този десерт ще облекчи острата кашлица и ще подпомогне храносмилането на силно запържени или пикантни храни. Китайките консумират круши против менструални болки и анемия по време на бременност, но внимават с тях, защото вярват, че консумацията на прекалено много може да предизвика спонтанен аборт.

Варени круши в канелено-джинджифилов сироп. (en.kanzhongguo.com)

Продукти:
10 чаши вода
1 ½ чаши захар
2 пръчки канела
8 резена пресен, небелен джинджифил с големината на монета, леко намачкани с плоската част на ножа
6 леко недоузрели круши
2 лимона

Начин на приготвяне:

1. В голяма тенджера смесете водата, захарта, канелените пръчици и пресния джинджифил. Нагрейте, докато заври; намалете котлона и оставете за 30 минути на слаб огън, за да се смесят ароматите.

2. Обелете крушите с белачка и натрийте външната им част с нарязаните лимони, за да избегнете покафеняването им.

3. Изстискайте сока от лимоните и го прибавете към канелената течност заедно с крушите. Нагрейте до кипене и намалете котлона, така че водата едва да къкри. Оставете тенджерата непокрита за 25-30 минути или докато крушите омекнат. Можете да ги боднете с върха на нож за проба. Отстранете плодовете и поставете в купа.

4. Прехвърлете около 3 чаши от приготвената течност в по-малък тиган. Премахнете канелените пръчици и джинджифиловите резенчета. Загрейте течността, докато заври, намалете котлона до средна мощност и оставете така за около 35 минути, или до леко сгъстяване на течността – би трябвало да стане като сироп.

5. За да сервирате горещо, подредете крушите в купички и ги залейте с канелено-джинджифиловия сироп.

6. За да сервирате студено, поставете крушите в голяма купа, залейте ги със сиропа, покрийте и оставете в хладилника за няколко часа преди сервиране. Десертът може да се приготвя и от предния ден.
 

Източник: „A Spoonful of Ginger“, Nina Simonds

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!