Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля ИВАНОВ (Epoch Times)

Китай: Джянг Земин се появи отново

Бившият лидер на Китайската комунистическа партия, Джянг Земин, присъства на юбилея по случай стогодишнината от Шинхайската революция, която се отбеляза на 9 октомври. Това е първото му публично появяване, след като три месеца по-рано, хонконгските медии съобщиха за смъртта му, а китайските власти заявиха, че със здравето му всичко е наред...

 

Според Централната тайванска информационна агенция, 85-годишният Джянг е влезнал в залата за церемонията втори след настоящия ръководител на комунистическата партия, Ху Джинтао. Той изглеждал много слаб, движил се, сядал и ставал с чужда помощ.

Джянг Земин сяда и става с чужда помощ по време на събрание посветено на стогодишнината от Шинхайската революция (1911 г.). 9 октомври 2011 год. Снимка: MINORU IWASAKI / AFP ImageForum
Джянг Земин дреме по време на събрание, посветено на стогодишнината от Шинхайската революция. 9 октомври 2011 год. Снимка: MINORU IWASAKI / AFP ImageForum

Агенция „Франс Прес” съобщи, че по време на церемонията Джянг периодично задрямвал.

Анализаторът Уен Джао смята, че здравословното състояние на Джянг Земин остава все още неуточнено. Освен това Джянг не взе участие в в друго, по-важното от това събитие – 1 октомври, денят, в който се чества основаването на Китайската Народна Република (КНР).

„Цялата система на пропаганда на Китайската комунистическа партия (ККП) се контролира от Ли Чанчун, който принадлежи към така наречената „фракция Джянг”. Ако наистина всичко е наред със здравословното му състояние, както заявиха властите преди три месеца, то ККП веднага би използвала ясни и точни доказателства за това”, - казва аналитикът.

Друг анализатор от Хонг Конг, Джан Хуа, смята, че появата на Джянг на мероприятие като това, означава, че именно ръководителите от неговото поколение имат голям принос за постиженията на Китай; за неговата напреднала възраст здравето му е сравнително добро; той все още има голямо влияние върху партията; хората на Джянг, заемащи високи постове в партията, не трябва да се притесняват, на предстоящия 18-и парламентарен конгрес той може да повлияе на новото разпределяне в силите на правителството.

На 1 юли Джянг Зeмин не взе участие в празненството по случай 90-годишнината от основаването на ККП, на което присъстваха по-голямата част от пенсионираните ръководители на КНР.

На 6 юли хонконгската телевизия Asia TV 6 съобщи за смъртта на Джянг Зeмин. Информацията бе подхваната от други медии. 18 часа по-късно официалната медия на ККП, агенция Шинхуа, на английски език, опроверга тази информация. На китайски език опровержението дойде доста по-късно.

Китайките власти не предоставиха никакви доказателства за това, че Джянг е жив, но въпреки това принудиха телевизионния канал Asia TV 6 да се извини на семейството на Джянг. По-късно след този инцидент ръководството на телевизията бе уволнено.

Въпреки, че от много време Джянг вече не заема никакъв официален пост, той все още има влияние върху ККП. Много от ключовите постове в партията и правителството са заемани от негови хора.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!