Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Приемането на излишни витамини повишава риска от смърт

Учените са открили връзка между приемането на витамини и по-високата смъртност при по-възрастните жени…

Според експертите витамините и хранителните добавки могат да имат благотворно влияние само ако организмът наистина има нужда от тях. Изследване на 38 хил. американки на възраст от 50 – 60 г. за това колко и какви витамини и минерали са приемали през последните 20 г. дава основание на учените да твърдят това, предаде ВВС.

Въпреки че изследователите не са могли да контролират останалите фактори, като физическо здраве например, те съветват използването на витамини и хранителни добавки само при основателни причини. Според резултатите от изследването мултивитамините, фолиевата киселина, витамин В6, магнезий, цинк, мед и желязо изглежда да увеличават риска от смърт.

Например таблетките с желязо повишават риска от смърт с 2,4%, като процентите могат да се увеличат с приемане на по-големи дози. Обратно, добавките с калций изглежда, че намаляват риска от смърт. Въпреки това, учените отбелязват, че е необходимо провеждането на още изследвания и не препоръчват приемането на калций преди хората да се посъветват с лекар.

Експертите припомнят, че хората могат да набавят всички необходими витамини и минерали чрез здравословен и балансиран начин на хранене.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!