Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мозъкът отхвърля негативните мисли

Според ново проучване мозъкът сам избира на какво да вярва. При някои хора тази функция е толкова изявена, че всичко негативно на практика е отхвърляно…

Учени от University College London твърдят, че мозъкът много добре обработва позитивните новини за бъдещето. С проучването си те са открили една от причините оптимистите да запазват положителното си становище, дори след като получат доказателства, че то не е правилно, предаде ВВС.

Учените изследвали нивото на оптимизъм при 14 души, като същевременно ги наблюдавали чрез мозъчен скенер. Първоначално всеки един бил помолен да определи вероятността някакво лошо събитие (например развод, рак и др.) да му се случи. След това участниците в изследването получили информация за реалната възможност от тези събития. На последния етап от тестовете 14-те души отново трябвало да определят вероятностите за същите събития.

По този начин изследователите можели да определят как положителните и негативни новини се обработват и приемат от мозъка. От получените резултати те са установили, че разликата, която се наблюдавала в дадените вероятности за настъпване на лошо събитие, зависела от това дали получената информация за реалността е положителна или не.

Водещият изследовател д-р Тали Шарот дава пример с риска от рак, за който вероятността е 30%. Ако пациентът първоначално е предположил риск от 40%, то накрая на изследването той понижавал риска до около 31%. Ако обаче първоначално пациентът определил по-нисък риск, например 10%, накрая той го увеличавал, но не с много.

Чрез наблюдението на участниците в изследването с мозъчния скенер, учените забелязали, че когато новината била позитивна, частта от мозъка, която обработва грешките, била много по-активна. В същото време, негативната информация предизвиквала много по-малка активност в тази област при оптимистите, и най-силна активност при най-малко оптимистично настроените хора.

До някаква степен това откритие обяснява защо хората понякога са прекалено оптимистични, въпреки съществуването на доказателства, че нещата на практика са различни.

Учените отбелязват, че оптимизмът се отразява добре на здравето като намалява риска от сърдечни болести и смърт. Съществува обаче и отрицателен аспект – рискът от подценяване.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!